EXCLUSIV

Ce perioadă de incubație are gripa. Cât de periculoasă este, de fapt, varianta de tip A. „E mai mult decât o răceală. ” EXCLUSIV

Ce perioadă de incubație are gripa. Cât de periculoasă este, de fapt, varianta de tip A. „E mai mult decât o răceală. ” EXCLUSIV
Gripa este o afecțiune respiratorie extrem de contagioasă cauzată de virusuri. Acestea din urmă pot circula pe tot parcursul anului, însă sunt mult mai frecvente în lunile de toamnă și de iarnă. Așa se face că, în această perioadă, mulți specialiști vin cu sfaturi și recomandări importante pe care ar fi bine să le urmăm. Iată ce perioadă de incubație are gripa și ce trebuie să facem pentru a ne proteja.

Ce perioadă de incubație are gripa de tip A

Gripa este o infecție virală care afectează sistemul respirator. Virusul gripal de tip A este unul dintre cele patru tipuri de virus care poate provoca tuse, dureri musculare și dureri în gât fiind și unul dintre cele mai contagioase.

Acest tip de gripă se răspândește extrem de rapid, mai ales prin particule respiratorii care se eliberează atunci când o persoană contaminată vorbește, tușește sau strănută. Prin urmare, persoanele sănătoase pot inhala particulele infectate cu virus, mai ales în zonele aglomerate.

Fiindcă ne aflăm într-o perioadă extrem de critică, în care România este la un pas de o epidemie de gripă, specialiștii vin cu o serie de informații importante și recomandări pentru toți.

„În acest moment gripa de tip A e mai periculoasă decât Covidul”

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București, a vorbit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre acest timp de gripă. Află, din rândurile de mai jos, ce perioadă de incubație are gripa de tip A și cum se manifestă aceasta.

„Gripa e mai mult decât o răceală. Aici greșim cei mai mulți dintre noi fiindcă credem că orice gripă e asemenea unei răceli! Greșit, total greșit. Gripa de tip A e foarte invazivă și foarte contagioasă.

Virusul poate supraviețui și 24 de ore pe diverse suprafețe. Perioada de incubare diferă de la persoană la persoană. În medie, e cuprinsa între 24 și 72 de ore…un organism tânăr sau fără alte suferințe poate lupta fără antivirale. Dar copiii, gravidele și persoanele peste 65 de ani pot avea probleme grave.”, a spus specialistul pentru Impact.ro.

De asemenea, președintele Asociației Medicilor de Familie București a ținut să sublinieze faptul că acest timp de gripă este, la ora actuală, mai periculos decât Covidul, astfel că ne recomandă să apelăm la medicul de familie care ne poate testa în acest caz.

„În acest moment gripa de tip A e mai periculoasă decât Covidul. Se duce în tot corpul și în special în zona plămânilor, blocând la multe persoane respirația. Uneori nu se mai poate respira și persoana trebuie intubată.

Trebuie mers la medicul de familie ca să vă testați dacă e gripă, de tip A sau B, răceală sau Covid. Tot el oferă și cel mai bun tratament, în funcție de fiecare pacient în parte.”, a completat Sandra Alexiu.

Ce perioadă de incubație are gripa
Ce perioadă de incubație are gripa

România, la un pas de epidemia de gripă

În ultima săptămână au fost confirmate circa 2.700 de cazuri de gripă, înregistrându-se o creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii. Camerele de gardă ale spitalelor sunt tot mai aglomerate, 10% dintre cei care ajung aici internându-se. Iar temperaturile ridicate nu fac decât să favorizeze activitatea virusurilor.

În ceea ce privește reluarea cursurilor în școli, în ciuda situației epidemiologice, s-a decis, cel puțin pentru moment, ca unitățile de învățământ să se redeschidă în condiții normale. În prezent, Ministerul Educaţiei nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, dar situația epidemiologică va fi atent monitorizată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...