Guvernul, la un pas să declare epidemie de gripă în România. Managerului Spitalului de Boli Infecțioase București: „Cazurile ne cam dau de furcă”

Elena Avramescu 04.01.2023, 07:02
Guvernul, la un pas să declare epidemie de gripă în România. Managerului Spitalului de Boli Infecțioase București: „Cazurile ne cam dau de furcă”

În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că sunt șanse destul de mari ca Guvernul să declare epidemie de gripă în România, ținând cont de numărul extrem de mare de cazuri confirmate în ultima perioadă. În acest caz, se vor impune din nou regulile de igienă cunoscute de la Covid, cum ar fi masca de protecție, însă numai în unitățile medicale momentan.

România este pe cale să se confrunte cu o epidemie de gripă

„Sunt măsuri generale adresate pe de o parte populație, pe de altă parte, spitalelor, care trebuie să se adapteze programul de vizită în funcție de această. Această situație, mai ales în cazul secțiilor unde există pacienți cu risc crescut dacă se îmbolnăvesc de gripă, personalul medical trebuie să utilizeze în interior echipamentul de protecție, inclusiv masca.

Practic, sunt reactualizate toate regulile de igienă și de regulile de prevenire a infecțiilor, încât riscul de transmitere să fie cât mai mic. Anul acesta, sezonul gripal este decalat cu circa 3-4 săptămâni față de un sezon gripal obișnuit.

Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens. Sigur, se va și termina mai repede cu 3-4 săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii 2 ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și lucrul ăsta a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a ținut să mai precizeze că evitarea aglomerației și utilizarea măștii, în special de către persoanele aflate la risc atunci când intră în zone aglomerate, este extrem de recomandată.

Explozie de imbolnaviri cu gripa
Explozie de imbolnaviri cu gripa

Și managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din București a lansat un avertisment în urma cazurilor de gripă, în spcial în forme severe, care se înmulțesc mult prea repede. Însă asta nu este tot, deoarece Simin Aysel Florescu a ținut să precizeze că România se confruntă și cu noi cazuri de COVID.

„Toate aceste cazuri care au apărut mult mai devreme decât ştiam noi, adică au apărut încă de la începutul lunii decembrie, de obicei apăreau pe la sfârşitul lunii ianuarie şi deja suntem într-o creştere accelerată a numărului cazurilor de gripă, care ne cam dau de furcă pentru că este foarte greu să separi toţi aceşti pacienţi care sunt cu gripă, care sunt cu infecţie SARS-COV-2, care sunt cu altă grupă de afecţiuni având în vedere gradul foarte mare de contagiozitate al lor.

Deci pentru noi un număr foarte mare de cazuri în acest moment şi de gripă şi de COVID ne-ar da foarte mari bătăi de cap în ceea ce priveşte asistenţa medicală în spital”, a spus managerul Simin Aysel Florescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...