Ce pensie avea Petrică Mîțu Stoian. Artistul, supărat pe statul român: „E o umilinţă”

Iancu Andreea 10.11.2021, 15:56
Ce pensie avea Petrică Mîțu Stoian. Artistul, supărat pe statul român: „E o umilinţă”

Vestea că Petrică Mîțu Stoian nu mai este printre noi i-a îndurerat pe mulți. Artistul era apreciat de fanii muzicii populare și era considerat unul dintre cântăreții de excepție ai României. Din păcate, artistul, care suferea de mai multe probleme de sănătate, după ce s-a vindecat de Covid-19, avea și o altă părere de rău pe care o purta în suflet. Petrică Mîțu Stoian era supărat pe statul român, după ce a aflat ce pensie va avea. Artistul se pensionase chiar în vara acestui an.

Motivul pentru care artistul era supărat pe statul român

Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață purtând un suflet multă amărăciune, din cauza situației sale financiare. După o viață dedicată tradițiilor și cântecelor populare, artistul s-a ales cu un venit infim. Deși era unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți din România, Petrică Mîțu Stoian a decis să iasă la pensie în vara acestui an. Artistul era încă tânăr, la 61 de ani, având în continuare forță să își bucure publicul, însă a preferat să ia o pauză și să se bucure de viață și de călătorii.

Din păcate, nu a mai apucat să își ducă la bun sfârșit acest vis, stingându-se din viață sâmbătă, 6 noiembrie, după mai multe complicații post-Covid. Chiar și așa, artistul recunoștea după ce s-a pensionat că se confruntă cu o mare umilință, fiind extrem de supărat pe statul român pentru venitul pe care ajunsese să îl încaseze în urma pensionării.

Ce pensie avea Petrică Mîțu Stoian
Artistul se bucura de o activitate îndelungă la diferite ansambluri populare

Ce pensie încasa Petrică Mîțu Stoian

Petrică Mîțu Stoian a făcut parte timp de zece ani din Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova. Înainte el a avut aceeași poziție și la „Doina Gorjului”. Pandemia a afectat serios însă organizația, astfel că nu s-au mai primit fondurile din partea primăriei, iar salariul artistului a fost redus cu 25%. Petrică Mîțu Stoian avea un salariu de bază de aproximativ 6.500 de lei pe lună, însă mai primea și câteva sporuri de aproape 700 de lei, plus vouchere de vacanță de 1.450 de lei pe an, potrivit wowbiz.ro. Cu toate acestea, pensia sa a rămas una extrem de mică.

După zece ani petrecuți în cadrul ansamblului, artistul avea o pensie de numai 2.000 lei, fapt care îl nemulțumea cumplit pe cântăreț. Petrică Mîțu Stoian s-a simțit umilit de valoarea pe care ajunsese să o încaseze după atâția ani de muncă.

Nu mai suport, sincer… Asta e o umilință. Până la urmă, eu nu sunt oricine, nu sunt de pe drum. Am făcut și eu carte, o școală, am făcut pregătire, am făcut culegeri, am umblat ani de zile peste tot să fiu un nume și să strâng lucrurile frumoase ale românilor, tradiția. Totul până la umilință. Eu îi înțeleg și pe oamenii ăștia care ne conduc dar, fraților, aveți grijă și de noi. Nici nu știu dacă mai există ministru al culturii, n-a ieșit să zică ceva… Ce facem cu ăia care lălăie?, declara Petrică Mâțu Stoian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...