Ce pași trebuie să urmezi dacă ai asigurare RCA la City Insurance și ești implicat într-un accident. Unde trebuie să te prezinți pentru a face constatarea și a repara mașina

Badea Violeta, Anca Manolica 23.09.2021, 13:51
Ce pași trebuie să urmezi dacă ai asigurare RCA la City Insurance și ești implicat într-un accident. Unde trebuie să te prezinți pentru a face constatarea și a repara mașina

Săptămâna trecut, RCA City Insurance a intrat în faliment, iar întrebarea de pe buzele tuturor este ce vor face șoferii care dețin polițe, dar și cum își vor repara mașinile cei păgubiți de un șofer cu asigurare de la această companie. Iată ce pași trebuie să urmezi în caz de daună auto!

Pașii pe care trebuie să-i urmezi în caz de daună auto

RCA City Insurance numără aproximativ trei milioane de români care au polițe, iată cum trebuie să procedeze aceștia după ce a fost anunțat falimentul acestui asigurător. Prima opțiunea ar fi aceea de a-și păstra asigurările până la data expirării lor, iar a doua variantă este aceea de a denunța polițele și de a încheia contracte la o companie fătă probleme.

Nu la fel de simplu este și pentru șoferii păgubiți. Este de așteptat ca cei loviți în trafic de o mașină asigurată la City să întâmpine probleme la service-uri, fiindcă foarte multe nu mai fac reparații pe aceste polițe și toate despăgubirile de la acest asigurător vor fi plătite abia după ce instanța îi declară definitiv falimentul. În continuare îți prezentăm pașii pe care trebuie să-i urmezi în caz de daună auto:

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi in caz de dauna auto
Pasii pe care trebuie sa-i urmezi in caz de dauna auto

a) Ce trebuie să faci dacă ai o poliță de asigurare City Insurance

Dacă deții o poliță de asigurare City Insurance ai două variante:

– conform companiei, polița de asigurare rămâne în continuare valabilă și o poți păstra până la data expirării;

– poți denunța în orice moment polița, apoi poți încheia una nouă la un alt asigurător autorizat.

În cazul în care alegi să denunți polița și nu ai avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada neexpirată ai posibilitatea de a recupera diferența de prima de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Tot ceea ce trebuie să faci este să depui o cerere de plată motivată și însoțită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizației pentru CITY Insurance în Monitorul Oficial și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.

ATENȚIE! Polița dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței înscrisă în documentul de asigurare depășește termenul menționat anterior, nu veți mai fi asigurat.

Așadar, puteți circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu veți fi sancționați, fiincă polița dumneavoastră RCA este perfect valabilă, dar trebuie să aveți în vedere atenționarea de mai sus.

De asemenea, în cazul în care ai provocat un accident rutier soldat cu pagube materiale și/sau vătămări corporale, persoana păgubită își va putea repara mașina în baza acestei polițe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv 450.000 lei și prin înscriere la masă credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.

b) Ce trebuie să faci dacă ești victima unui accident rutier produs de un șofer care deține un autovehicul asigurat printr-o poliță RCA

i) Trebuie să avizezi dauna la CITY Insurance, adresându-te Fondului de Garantare a Asiguraților cel târziu până la data denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului;

ii) Pentru a intra în posesia indemnizațiilor/despăgubirilor trebuie să depui o cerere de plată motivată și însoțită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizației pentru CITY Insurance în Monitorul Oficial și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.

FGA are dreptul de a acorda sumele cuvenite creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, terțe persoane păgubite) de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva CITY Insurance.

Pentru mai multe informații puteți accesa: www.fgaromania.ro

IMPORTANT! În această perioadă se află în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților) în beneficiul creditorilor de asigurări.

O modificare se referă la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăților către păgubiți, respectiv la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență a asiguratorului (și nu de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva CITY Insurance, așa cum este în acest moment).

De asemenea, plafonul de garantare poate fi majorat de la 450.000 lei la 500.000 lei și acordarea despăgubirilor pe fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

iii) Menționăm că indiferent dacă v-ați adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveți dreptul să formulați și o cerere de admitere a creanței (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele și urmând instrucțiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul București. Trebuie să știți că, în măsura în care ați încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ați mai fi eventual îndreptățit să le primiți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...