Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trebuie să urezi La mulți ani

Andra Daoud 15.08.2022, 07:00
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trebuie să urezi La mulți ani

Peste două milioane de români își serbează ziua onomastică pe 15 august, de aceea este util să știm ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria, pentru a le putea face urările cuvenite celor în cauză. Dincolo de Maria, care este evident, sunt câteva derivate la care probabil că nu v-ați gândi că se sărbătoresc. Ce semnificație are numele Maria și când este corect să facem urările.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria, pe 15 august și pe 8 septembrie

Fecioara Maria are dedicate mai multe sărbători în calendarul creștin-ortodox. Două dintre acestea sunt Adormirea Maicii Domnului (sau Sfânta Marie Mare, care se sărbătorește pe 15 august) și Nașterea Maicii Domnului (sau Sfânta Marie Mică, sărbătorită pe 8 septembrie). În aceste două zile, românii care poartă nume derivate de la Maria își serbează onomastica.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria? Sunt aproximativ 2,2 milioane de români care își serbează ziua de nume de Sfânta Maria, majoritatea acestora fiind femei. Aproxiamtiv 1,4 milioane de românce poartă numele Maria, 270.000 – Mariana și în jur de 50.000 de femei se numesc Marinela. Potrivit credinței populare, se urează „La mulți ani” doar pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului, nu și pe 15 august, când se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, iar explicația are legătură cu simbolistica celor două zile de sărbătoare.

Pe lista cu ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria se află: Maria (provine din ebraică si înseamnă „cea iubita, cea îndrăgită”), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.

Ce nume se sarbatoresc de Sfanta Maria
Ce nume se sarbatoresc de Sfanta Maria

Este bine sau nu să urăm „La mulți ani” pe 15 august?

Majoritatea oamenilor obișnuiesc să spună „La mulți ani” sărbătoriților care poartă nume derivate de la Maria pe data de 15 august, atunci când este Sfânta Marie Mare. Conform credinței populare, este mare păcat să facem acest lucru, iar motivul ține de simbolista sărbătorii.

Pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului, adică este marcată în calendar ziua trecerii în neființă a Fecioarei Maria. Dat fiind că este o sărbătoare care are legătură cu moartea, se spune că nu este de bun augur să urezi „La mulți ani” în această zi, ci pe 8 august, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Explicația oficială trece însă dincolo de aceste distincții, iar mulți sunt de părere că nu este greșit, de fapt, să spunem „La mulți ani” pe 15 august.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre ‘adormire’, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună ‘La mulți ani!’, având în vedere că vorbim despre o înmormântare.

Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: ‘ Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții’. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem ‘La mulți ani’”, explică părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Rămâne însă dilema, mai ales dacă până acum obișnuiați să le faceți urări celor dragi pe 15 august: le mai spunem „La mulți ani” sau nu? Probabil că unii dintre sărbătoriți nu cunosc această distincție și se vor simți neglijați dacă nu primesc urările pe 15 august. Este, așadar, la aprecierea fiecăruia când și cum face urările celor care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria.

Urmăriți Impact.ro și pe