Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae 2023? Tradiții pe care trebuie să le respecte orice credincios

Emanuela Pană 05.12.2023, 20:47
Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae 2023? Tradiții pe care trebuie să le respecte orice credincios

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an la data de 6 decembrie, fiind una dintre cele mai importante sărbători ale lunii. În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, moștenite din generație în generație. Află ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae 2023.  

Cine a fost Sfântul Nicolae?  

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește anual pe Sfântul Nicolae la data de 6 decembrie, iar sărbătoarea închinată lui este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.  

Ziua Sfântului Nicolae este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie, fiind încărcată de semnificații și obiceiuri. Potrivit tradiției, în această zi copiii cuminți primesc dulciuri și cadouri de la Moș Nicolae, iar cel obraznici o nuielușă.  

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie cu credință în Dumnezeu, în ținutul Lyciei. Încă de când era copil, Nicolae a trăit în post și rugăciune, fiind ascultător de Dumnezeu. După ce părinții lui au murit, Nicolae a dobândit o avere însemnată, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe copii, văduve și sărmani.  

În tradiția populară, Sfântul Nicolae este Moș Nicolae, personajul bând și iubitor care lasă cadouri în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Însă, dacă cei mici nu au fost cuminți, Moșul le va lăsa o nuielușă în cizmulițe în loc de daruri.  

Citește și: Greșeala pe care mulți părinți o fac când cumpără jucării pentru Sărbători. Avertismentul ANPC înainte de Moș Nicolae

Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae 2023? 

Se spune că, pe 6 decembrie, trebuie să fii blând și darnic cu cei din jurul tău, zgârcenia fiind considerată un mare păcat. Cei ce pot săvârși binele, dar nu-l fac, atrag mânia Sfântului tuturor săracilor. Iată ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae 2023, dacă vrei să îți meargă bine: 

  • Se spune că nu e bine să te cerți cu cineva de Sfântul Nicolae. Cei care se supără pe alții în ziua de 6 decembrie ar putea avea un Crăciun nefericit în familie; 
  • În ziua de Sfântul Nicolae nu se spală rufe. Există o credință că a munci în zile de sărbătoare, cum e aceasta, e o ofensă adusă sfinților; 
  • Nu e bine să ignori suferința celor din jur. Oamenii au nevoie de alinare când trec prin vremuri grele; 
  • Tăierea lemnelor sau alte munci fizice grele sunt adesea evitate pentru a păstra sfințenia zilei; 
  • Ziua de Sfântul Nicolae este asociată cu postul, astfel încât consumul de carne este evitat. În schimb, Biserica dă dezlegare la pește.  

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Ce este bine să faci neapărat pe 6 decembrie?

De ce se pun daruri în ghetuțe de Sfântul Nicolae? 

Tradiția de a dărui cadouri de Moș Nicolae a apărut în urma unei legende vechi. Se zice că, demult, Sfântul Nicolae a aflat despre fiicele unui nobil sărman, care nu puteau să se căsătorească din cauza lipsei de zestre.  

Ce nu este bine sa faci de Sfantul Nicolae 2023?
Motivul pentru care se pun cadouri in ghetute de Mos Nicolae

Atunci, Sfântul Nicolae a lăsat un sac cu aur la ușa lor, astfel încât fata cea mare să-și găsească un soț. A procedat la fel cu celelalte fiice, dar la cea mică, tatăl lor a vrut să afle cine îi ajută și a stat de pază. Se spune că a văzut cum Sfântul Nicolae arunca un sac cu aur pe horn. 

Atunci, Moș Nicolae i-a cerut tatălui fetelor să nu dezvăluie nimănui ce s-a întâmplat, dar bărbatul nu a păstrat taina. Din acea clipă, ori de câte ori cineva primea un dar neașteptat, se știa că trebuie să-i mulțumească Sfântului Nicolae. 

Sfântul Nicolae este cunoscut nu doar pentru generozitatea sa față de cei săraci, ci și pentru ocrotirea marinarilor. Multe povești și legende spun că Sfântul Nicolae a salvat vieți pe mare, ajutându-i pe marinari în momente de mare primejdie. Din acest motiv, el este venerat ca protector al marinarilor, fiind adesea invocat pentru siguranța și călăuzirea lor pe apele nesigure.  

De-a lungul timpului, mulți marinari au raportat că au simțit prezența și ajutorul său în timpul furtunilor sau al altor pericole pe mare, consolidând astfel credința în rolul său de paznic și ocrotitor al celor ce își câștigă traiul pe mare. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...