Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să faci neapărat pe 6 decembrie

Cazacu Alexandru 05.12.2022, 11:59
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să faci neapărat pe 6 decembrie

Mai este puțin și se apropie sărbătoarea Sfântului Nicolae pe care credincioșii îl celebrează în fiecare an pe data de 6 decembrie. Anul acesta, praznicul pică într-o zi de marți. Legat de această sărbătoare există numeroase tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le respectă. Iată așadar câteva tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022.

Ce este bine să faci pe 6 decembrie.Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc la 6 decembrie, pe Sfântul Nicolae, iar sărbătoarea și-a depășit semnificația religioasă. Este una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului de către copii, care primesc cadouri cu această ocazie. Este, de asemenea, marcajul oficial pentru începutul sezonului de vacanță.

Tot în ziua praznicului Sfântului Nicolae, aproximativ 800.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică. Printre numele sărbătorite pe 6 decembrie se numără și următoarele: Nicolae, Niculai, Neculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Niculiță, Nicolaie; Niculaie, Nicola, Nicoleta, Nicolina, Niculina, Neculina, Neculița, Nicole, Nică etc.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Greciei, Rusiei și al unor orașe din Europa de Est. Conform tradiției din țara noastră, Sfântul Nicolae vine cu daruri în noaptea dintre 5 decembrie și 6 decembrie. El pune cadourile în ghetuțele proaspăt lustruite ale copiilor cuminți. În schimb, copiii care au fost obraznici primesc de la Moș o nuielușă.

Cadourile sunt de obicei mici și simbolice, adesea portocale, dulciuri sau mici obiecte utile, lăsând loc pentru cadouri mai mari de Crăciun. Credința tradițională românească mai spune că dacă pe 6 decembrie ninge, Sfântul Nicolae și-a scuturat barba pentru ca iarna să înceapă.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022
Moș Nicolae 2022 tradiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae pe care trebuie să le respecte copiii

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din țara noastră, în ziua Sfântului Nicolae, copiilor li se oferă dulciuri, portocale și cadouri, ca recompensă pentru că au fost cuminți și au ascultat de părinți tot timpul anului. În multe locuri, copiii lasă scrisori pentru Sfântul Nicolae, pe lângă faptul că și își curăță încălțămintea pe care o așază frumos la ușă, pentru ca Moșul să aibă unde pune cadourile.

Vezi și Când vine Moș Nicolae. Seara în care se pun cadourile în ghetuțe

În dimineața zilei de 6 decembrie, ei găsesc cadouri  în ghetuțe. Darurile reprezintă salvarea legendară de către Sfântul Nicolae a trei fete sărace, plătindu-le zestrea pentru măritiș cu aur.

Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae ar fi al doilea sfânt făcut de Dumnezeu. El stă în stânga părintelui ceresc. Se spune că Sfântul Nicolae este milostiv cu persoanele sărace, precum și protector al copiilor. Odată cu venirea iernii, el este primul moș darnic care le oferă cadouri copiilor.

În unele zone rurale din România, în ziua Sfântului Nicolae feciorii fac repetiții pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou. Tinerii se strâng în cete și își fac planuri cu privire la gazdele pe care le vor colinda în acest an.

Legenda lui Moș Nicolae

Potrivit unei tradiții lăsată din bătrâni, Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor în cazul bolilor și al loviturilor, dar și pentru sprijin acordat în orice situații.

Tradițiile românești pomenesc despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice, care se fac în noaptea Sfântului Nicolae. Potrivit acestora, se pun în apă crenguțe de la pomi fructiferi, ca să înflorească până la Anul Nou. Astfel, oamenii pot afla ce rod vor avea livezile, în anii următori.

Tot conform tradiției la români, iarna începe la Sfântul Nicolae. Acesta și-ar scutura barba albă, drept pentru care ar trebui să ningă. Dă nu nu ninge se spune că Moș Nicolae a întinerit și din această cauză nu ninge.

Citește și Ce cadouri nu e bine să faci de Moș Nicolae. Aduc ghinion mare în viața celor care le primesc

Fără doar și poate, există mult mai multe tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, în funcție de regiune, însă în rândurile de mai sus noi v-am prezentat unele dintre cele mai cunoscute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...