Ce nu este bine să faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023? Tradiții pe care nu trebuie să le încalci pe 21 noiembrie

Emanuela Pană 20.11.2023, 13:31
Ce nu este bine să faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023? Tradiții pe care nu trebuie să le încalci pe 21 noiembrie

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Ea este celebrată anual la data de 21 noiembrie, zi marcată de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce nu este bine să faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023 sau Vovodenia.  

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, celebrată pe 21 noiembrie 

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia (cuvânt din slavonă care se traduce ca „ceea ce se face văzută”) este sărbătorită de credincioși în fiecare an pe 21 noiembrie și este prima sărbătoare importantă din Postul Crăciunului. Anul acesta, Postul Nașterii Domnului, cu o durată de 40 de zile, a început miercuri, 15 noiembrie.  

Vovidenia este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. În această zi, Biserica dă dezlegare la ulei și vin. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este una dintre cele mai cunoscute sărbători cu cruce roșie din calendarul creștin-ortodox și una dintre cele mai importante din ultima lună de toamnă.  

Această sărbătoare amintește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost dusă la Templul din Ierusalim de părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Neputând avea copii, cei doi și-au îndreptat rugile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un prunc. Ei au promis că, dacă Dumnezeu le va îndeplini dorința, copilul Îi va fi închinat Lui.  

Citește și: Ce să scrii în acatist de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului? Ce semnificație are această sărbătoare?

Tradiții și obiceiuri de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 

Sărbătoarea celebrată pe 21 noiembrie este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri care atrag norocul, sporul și sănătatea creștinilor. Există și restricții în această zi importantă din calendar, ele fiind transmise din generație în generație.  

Ce nu este bine sa faci de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului 2023?
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

Potrivit credinței populare, de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, ca și de Crăciun, se deschid cerurile, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care creștinii se roagă pentru îndeplinirea celor mai arzătoare dorințe din viața lor.  

La sate, tinerele care vor să-și afle ursitul merg la fântână cu o lumânare albă. La cântatul cocoșului, acestea aprind lumânarea așezată pe marginea fântânii și privesc în interiorul ei. Pe luciul apei, fetele care îndeplinesc ritualul au șansa de a vedea chipul sortitului.  

Pe 21 noiembrie, credincioșii optează pentru bucate de post și preparate pe bază de pește, pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite. Ulterior, ofrandele sunt împărțite copiilor și săracilor. În ziua praznicului, în biserici se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. 

Întrucât exista credința că în noaptea de Vovidenie strigoii circulau fără opreliște, oamenii obișnuiau, în trecut, să ungă cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunica, prin horn, cu exteriorul. 

Vezi și: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce este bine să facă toate fetele nemăritate în această zi?

Ce nu este bine să faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023? 

Iată ce nu este bine să faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023, potrivit tradițiilor și obiceiurilor:  

Nu ai voie să uiți de cei sărmani 

Cu ocazia acestei sărbători, tradițiile rurale subliniază importanța atenției acordate celor defavorizați și copiilor nebotezați. Conform acestor obiceiuri, persoanele care nu se preocupă de nevoile celor sărmani, nu aprind o lumânare sau nu rostesc o rugăciune în numele lor, în această zi specială, riscă să fie lipsite de anumite bucurii. 

Nu se spală haine 

De Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, tradiția cere ca activitățile gospodărești să fie evitate. Acest obicei se respectă pentru a o onora cum se cuvine pe Fecioara Maria, care este comemorată de Biserica Ortodoxă în această zi specială. 

Nu se prelucrează lână 

Pe 21 noiembrie, tradițiile interzic orice activitate asociată cu păstoritul și prelucrarea lânii. Conform obiceiurilor populare, se crede că în această zi animalele sunt sub protecție specială. 

Nu este bine să stai supărat 

De Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se recomandă să căutăm pacea și să ne cerem iertare de la cei cu care suntem în conflict. Conform tradițiilor, se consideră nepotrivit ca oamenii să rămână în certați în această zi. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...