Ce nu ai voie, sub nicio formă, să cureți cu bicarbonat de sodiu. Greșeala pe care o fac mulți români

Iancu Andreea 14.03.2021, 14:00
Ce nu ai voie, sub nicio formă, să cureți cu bicarbonat de sodiu. Greșeala pe care o fac mulți români

Bicarbonatul de sodiu nu este doar un ingredient folosit în bucătărie, la prepararea diferitelor prăjituri și blaturi, ci și la curățenie. Cu toate acestea pulberea albă nu poate fi utilizată în orice situație. Există cazuri în care este bine să te informezi ce să nu cureți cu bicarbonat de sodiu pentru a nu face mai mult rău.

Ce nu ar trebui să cureți cu bicarbonat de sodiu

Pulberea albă, recomandată de mulți ca fiind un real ajutor în gospodărie ascunde și efecte negative. Deși unii îl consideră alternativa non-toxică pentru diferite soluții de curățare, acesta poate strica unele suprafețe dacă nu este utilizat corespunzător. În special produsele din metal pot fi igienizate cu ajutorul bicarbonatului, însă e bine să cunoști ce nu ar trebui să cureți cu bicarbonat de sodiu pentru a evita să îți distrugi obiectele din casă. De exemplu, aluminiul necesită mai multă grijă pentru că poate fi afectat de reacția cu pulberea albă. Dacă însă procedura este rapidă și limpezești imediat după bicarbonat suprafața, nu vei întâmpina probleme. În caz contrar, obiectele de aluminiu vor oxida.

Pe de altă parte, argintul pare să reacționeze bine în contact cu bicarbonatul de sodiu, fiind considerat de unii specialiști util în curățarea obiectelor din acest metal. Argintăria se obișnuiește a se curăța cu bicarbonat și apoi să se împacheteze în folie de aluminiu. Însă, în ciuda efectelor uluitoare, alții susțin că procedura este prea abrazivă și deteriorează piesele. Este indicat ca obiectele de valoare să ajungă pe mâna unui cunoscător pentru a nu risca să le stricați. Nici aurul nu face pereche bună cu bicarbonatul, așadar nu îl folosiți la curățarea bijuteriilor, de exemplu. De asemenea, marmura curățată cu bicarbonat de sodiu poate duce la deteriorare. Folosiți în schimb detergenți speciali.

Periajul cu bicarbonat de sodiu, adesea utilizat pentru albire dentară
Periajul cu bicarbonat de sodiu, adesea utilizat pentru albire dentară

Nu folosi pulberea de bicarbonat direct pe dinți

Este un obicei extrem de des întâlnit de a peria dinții cu bicarbonat de sodiu pentru a-i albi, însă specialiștii îl consideră contraindicat. Pulberea nu ar trebui să înlocuiască pasta de dinți, iar amestecul cu suc de lămâie este, de asemenea, la fel de nociv. Încercarea de a obține dinți mai albi ne-ar putea costa afecțiuni parodontale grave. Pentru igiena dentară a copiilor, bicarbonatul poate fi utilizat în combinație cu apa, micuții fiind încă neobișnuiți să scuipe pasta normală. O linguriță de pudră la o cană de apă este raportul corect și se aplică doar o dată pe săptămână.

Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale. Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional. Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, explică Cnelia Vartolomei, medic stomatolog, citat de adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...