Ce nu ai voie să faci pe străzile cu sens unic. Manevrele interzise, pentru care poți lua amenzi uriașe

Emanuela Pană 22.08.2022, 19:24
Ce nu ai voie să faci pe străzile cu sens unic. Manevrele interzise, pentru care poți lua amenzi uriașe

Ce nu ai voie să faci pe străzile cu sens unic. Pentru ca circulația să se desfășoare în condiții de maximă siguranță și pentru fluidizarea traficului, pe anumite porțiuni ale drumului public se stabilește ca circulația să se desfășoare într-un singur sens. În accest caz, începutul și sfârșitul drumului cu sens unic vor fi semnalizate ca atare. Cum recunoști un drum cu sens unic și ce manevre sunt interzise pe astfel de drumuri, afli în continuare.

Ce nu ai voie să faci pe străzile cu sens unic. Ce manevre sunt interzise 

Pe anumite sectoare de drum, pentru buna desfășurare a circulației, administratorul drumului respectiv poate impune ca circulația să se desfășoare într-un singur sens, începutul și sfârșitul drumului cu sens unic fiind semnalizate ca atare.

Drumul cu sens unic poate avea una sau mai multe benzi de circulație, iar oprirea sau staționarea pe acest fel de drum se face pe ambele părți – cu fața vehiculului în direcția de mers, cu condiția să rămână cel puțin o bandă de circulație liberă.

Cum recunoști un drum cu sens unic?

Drumul cu sens unic este drumul public unde circulația se desfășoară într-un singur sens și se recunoaște astfel:

  1. Nu are axa drumului (axa drumului este linia imaginară sau materializată prin marcaj care desparte sensurile de circulație, dar sensul unic având un singur sens de circulație axa drumului nu mai există);
  2. La apropierea din lateral de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare „Drum cu sens unic“ care indică și direcția drumului cu sens unic;
  3. La intrarea pe drumul cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare „Drum cu sens unic“ care ne informează că drumul pe care circulăm este cu sens unic;
  4. La ieșirea de pe un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de avertizare „Circulație în ambele sensuri“ care ne avertizează că circulația pe acel drum nu se mai desfasoară în sens unic si este un drum cu dublu sens de circulatie;
  5. La apropierea din sens invers de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de interzicere „Accesul interzis“ care interzice accesul pe acel drum în direcția respectivă.

Circulația pe străzile cu sens unic

Pe străzile cu sens unic circulația se desfășoară după reguli specifice. Astfel, oprirea sau staționarea se face pe ambele părți, cu condiția să rămână liberă cel puțin o bandă de circulație, iar reglementările din zonă să nu impună altceva. De asemenea, depășirea se face pe partea stângă.

În schimb, tramvaiele aflate în mers pot fi depășite atât pe stânga, cât și pe dreapta. Aceasta este singura excepție privind depășirea, astfel că ideea potrivit căreia celelalte vehicule pot fi depăşite pe orice parte este complet greșită. Dacă tramvaiul este oprit într-o stație fără refugiu, există două alternative:

  • Depășirea se face pe partea stângă cu viteza redusă până la evitarea oricărui pericol;
  • Dacă nu sunt condiții pentru depășire, conducătorul auto oprește în spatele ultimului vagon.

Reamintim că, de regulă, depășirea tramvaiului se face pe partea dreaptă și nu pe stânga, cu excepția anterior menționată.

Particularități ale circulației pe sens unic:

  • Oprirea și staționarea voluntară sunt permise și pe partea stânga a drumului dacă rămâne o bandă de circulație liberă; (Art. 141 alin. 4 din Reg.);
  • Întoarcerea este interzisă; (Art. 126 lit. d din Reg.);
  • Pentru viraj stânga încadrarea se face lângă bordura din stânga. (Art. 107 alin. 2 lit. b din Reg.).

Semnalele agentului de circulație:

  • Cu brațul ridicat vertical: „Atenție, oprire“ – pentru toți șoferii care se apropie de locul unde se află agentul. Cei care nu pot opri în condiții de siguranță suficientă își pot continua drumul;
  • Cu brațul lateral orizontal (stâng): „Oprire“ – pentru șoferii care circulând din față se intersectează cu brațul agentului. Coborârea brațului în poziția drepți menține semnalul de oprire dat anterior;
  • Cu brațul lateral orizontal (drept): „Oprire“ – pentru șoferii care circulând din spate se intersectează cu brațul agentului;
  • Cu brațul lateral orizontal: „Oprire“ – pentru șoferii care circulând indiferent de poziția de mers se intersectează cu brațul agentului.

Pe timp de noapte, oprirea se semnalizează prin balansarea în plan verfical a unei surse de lumină. Vor opri șoferii care se îndreaptă spre fasciculul de lumină. Prin rotirea energică a brațului agentul arată mărirea vitezei. Prin balansarea brațului în plan vertical, acesta arată micșorarea vitezei.

Semnalele de oprire pot fi date deopotrivă și din autovehicule, după cum urmează:

  • baston reflectorizant;
  • acustic;
  • sonor prin stație;
  • la inscripția „STOP POLIȚIA“.

Ce nu ai voie să faci pe străzile cu sens unic

Pe drumurile cu sens unic întoarcerea vehiculelor este interzisă. Reglementările privind mersul înapoi se aplică fără excepţii, cu mențiunea că ieșirea cu spatele de pe orice fel de stradă nu este permisă.

Ce nu ai voie sa faci pe strazile cu sens unic
Ce nu ai voie sa faci pe strazile cu sens unic

De asemenea, o importanță deosebită trebuie acordată pietonilor angajați în traversare pe treceri, întrucât ei au prioritate indiferent de trotuarul de pe care îşi încep traversarea și indiferent dacă drumul are una sau mai multe benzi de circulaţie.

În cele din urmă, la ieșirea de pe străduțele cu sens unic, conducătorii auto care intenționează să vireze la stânga sunt obligați să ocupe rândul de lângă bordură sau acostamentul din partea stângă.

Articole de referință din legislația în vigoare

Ordonanța de urgență (OUG) nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)

Regulament de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul Codului rutier)

OUG – Articolul 45

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depășit și pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între șina din dreapta și marginea trotuarului nu există spațiu suficient.

Regulament – Articolul 107

(2) La intersecțiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puțin 50 m înainte de intersecție, următoarele poziții:

b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcția de mers spre stânga. Când circulația se desfășoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenționează să vireze la stânga sunt obligați să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;

Regulament – Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:

d) pe drumurile cu sens unic;

Regulament – Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

b) pe o distanță mai mare de 50 m;

Regulament – Articolul 141

(4) În localități, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor este permisă și pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puțin o bandă de circulație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...