Ce noutăți aduce permisul de conducere digital. Uniunea Europeană propune o schimbare radicală pentru statele membre

Anca Manolica 01.03.2023, 20:38
Ce noutăți aduce permisul de conducere digital. Uniunea Europeană propune o schimbare radicală pentru statele membre

Miercuri, 1 martie, Comisia Europeană a ​prezentat propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere. S-a vorbit, inclusiv, despre introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, care ar reprezenta o premieră la nivel mondial. Cu ce noutăți ar veni acest carnet.

UE propune introducerea unui permis de conducere digital pentru statele membre

O directivă europeană aflată în dezbatere vorbește, pentru prima dată, noțiunea de permis de conducere digital, accesibil prin intermediul unui telefon mobil sau al unui alt dispozitiv digital, care va fi recunoscut în întreaga UE. Acest lucru ar facilita efectuarea de procese administrative și înlocuirea, reînnoirea sau schimbarea permisului de conducere, deoarece va fi posibilă efectuarea întregii proceduri online.

Prin urmare, pentru cetăţenii din ţările din afara UE cu standarde comparabile de siguranţă rutieră va fi mai uşor să îşi schimbe permisul de conducere cu unul UE. Conducătorii auto vor putea deține, însă, și un permis de conducere fizic în paralel, dacă vor solicita acest lucru.

UE propune introducerea unui permis de conducere digital pentru statele membre
UE propune introducerea unui permis de conducere digital pentru statele membre

Când vor deveni digitale permisele de conducere emise de statele UE

Deocamdată, directiva UE se află în stadiu de dezbatere. Pentru început, este nevoie de un acord asupra specificațiilor tehnice în ceea ce privește interoperabilitatea, securitatea și testarea permiselor de conducere digitale, inclusiv a elementelor de verificare și a interfeței cu sistemele naționale.

Comisia propune adoptarea unor norme detaliate privind aceste caracteristici în termen de un an și jumătate de la adoptarea directivei.

După ce țările vor avea posibilitatea de a introduce aceste cerințe în sistemele lor informatice naționale, Comisia spune că permisele de conducere digitale ar putea fi eliberate în mod implicit, la patru ani de la data adoptării directivei.

Citește și: Comisia Europeană cere creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Prima reacție a ministrului Marius Budăi

Alte propuneri ale Comisiei Europene vizează și schimbarea regulilor pentru obținerea permisului de conducere și pentru șoferii începători sau toleranța zero pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice pentru șoferii începători, pentru cel puțin doi ani de la obținerea permisului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...