Buletine electronice pentru copiii din România. Le primesc direct de la naștere

Mihnea Tălău 01.02.2023, 13:16
Buletine electronice pentru copiii din România. Le primesc direct de la naștere

Guvernul a adoptat o ordonanţă potrivit căreia buletinele electronice vor fi emise gratuit, în toată țara, până la sfârșitul anului. Noutatea este că părinții vor putea solicita cartea electronică de identitate pentru minori chiar de la naștere. Primele 5 milioane de cărți de identitate vor fi finanțate prin PNRR, iar pentru restul vor fi găsite alte surse de finantare.

Și copiii pot avea carte electronică de identitate

Autoritățile afirmă că primele cinci milioane de cărți electronice de identitate va fi suportat din fondurile PNRR, ulterior urmând să fie găsite alte surse de finanțare, inclusiv de la buget, pentru ca cetățenii să nu dea bani pe prima emitere a unui buletin.

„Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14, părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, a anunțat şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu.

De când devin obligatorii cărțile de identitate cu cip

Noutățile aduse de noua carte de identitate

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea permisului auto sau al cardului bancar și va fi înscrisă sigla Uniunii Europene. În schimb acestea nu vor mai avea trecut domiciliul deţinătorului, acesta fiind trecut în aplicaţia informatică privind cartea electronică. În cazul celor care au viză de flotant, viza de reşedinţă va fi înscrisă în suportul de stocare. Pentru cărţile de identitate simple, se emite un document care constituie dovadă de reşedinţă, reglementări în acest sens urmând a fi adoptate în perioada următoare.

În plus, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.

O altă modificare este că statul suportă costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Obiectivul este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...