Ce mașini merg cu gaz natural comprimat și de ce este acesta mai bun decât GPL

Daria Petrescu 03.10.2020, 10:45
Ce mașini merg cu gaz natural comprimat și de ce este acesta mai bun decât GPL

Se spune că gazul natural comprimat este un un combustibil alternativ mai puţin folosit în România dar destul de utilizat în Europa. El se folosește mai mult în transportul public. Puțini sunt însă cei care știu că acesta are mai multe avantaje în comparație cu combustibilii naturali. Iată de ce este gazul natural comprimat mai bun decât GPL și ce trebuie să știți despre asta.

De ce este gazul natural comprimat mai bun

În Italia sunt în circulaţie aproximativ 1.000.000 vehicule care utilizează acest tip de combustibil. S-a dovedit a fi destul de avantajos și asta datorită consumului mic. Gazul natural comprimat este utilizat pe scară largă în multe ţări europene. În România, acest gaz natural nu a fost implementat la scară largă. Cu toate astea, prezintă un potenţial de dezvoltare în special pentru companiile care deţin flote de vehicule importante.

Engie este companie care dezvoltă astfel de soluţii. Compania a deschis în vară prima staţie de GNC pentru autovehicule din Bucureşti.

Autovehiculele care funcționează cu benzină şi motorină,  pentru a putea funcţiona cu gaz natural comprimat (GNC) costă circa 900 de euro. În cazul în care se face o astfel de conversie va face o economie substantială la combustibil.

-la autoturism, câştigul ar fi de 36%. În varianta clasică, pentru 100 de kilometri carburantul ar costa 47 de lei.

– în varianta cu GNC costul ar scădea până la 30 de lei

-La o autoutilitară, costul scade de la 85 de lei la 53 de lei, iar pentru un autocamion (TIR), el scade de la 195 la 120 de lei.

– Pentru autobuze, în care este solosit la scară mai largă GNC drept combustibil alternativ, costul cu carburantul scade de la 250 de lei pentru 100 km parcurşi. În varianta GNC, costă 155 de lei. Astfel, faceți economie de aproximativ 30%.

“În contextul unei preocupări tot mai accentuate de a proteja mediul și de a reduce noxele generate de transportul rutier, gazul natural comprimat pentru vehicule reprezintă o soluție optimă pentru transport, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice” spun cei de la Engie.

Avantaje și dezavantaje:

– arderea GNC în motoare emite cu până la 30% mai puţin dioxic de carbon în cazul autoutilitarelor mici

 

-20% mai puţin în cazul autobuzelor şi autocamioanelor

 

– Cantitatea de emisii de oxizi de azot (NOx) este la 70% mai redusă decât standardele europene aplicabile camioanelor

 

– Din punct de vedere al siguranţei, GNC este mai puţin inflamabil. De asemenea, este mai uşor decât aerul.

 

– iar rezervoarele de GNC rezistă la impact sever, potrivit celor de la Engie

 

– GNC ar asigura şi o fiabilitate mai mare a autovehiculului. Durata de viaţă a motorului creşte cu 80.000 km. De asemenea, costurile sunt mai mici

Despre Grupul Engie (fost GDF SUEZ)

Aceasta companie este prezentă în România în trei sectoare de activitate:

– gaze natural

– electricitate

– servicii energetice.

Engie Romania este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, Engie Servicii, Alizeu Eolian şi Brăila Winds.

Compania activează în următoarele domenii de activitate:

-distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze natural. De asemenea, centrale termice şi producţie de electricitate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe