Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Paște. ”I-au luat cu tot cu tăvi la București”

Redacția IMPACT 15.04.2020, 11:41
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Paște. ”I-au luat cu tot cu tăvi la București”

Despre Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena se spune că nu erau adepții obiceiurilor religiose, însă cu toate acestea sărbătoreau în fiecare an așa cum se cuvine Paștele, dar nu mergeau la biserică. Cum petrecea cuplul de dictatorii sărbătorile Pascale și ce mâncau?

Dezvăluiri despre obiceiurile de Paște ale soților Ceaușescu

Surse apropiate din anturajul dictatorilor au declarat că cei doi obișnuiau să organizeze o masă mare de Paște la care își invitau rudele apropiate. Paștele era tratat de Ceaușescu și Elena ca un prilej în care să se reîntâlnească cu cei dragi. La masa de Paște, cuplul mânca carne de miel, ouă roșii și cozonac.

„Să ştiţi că ţineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii”, a spus Suzana Andreiaș, administrator al reședințelor prezidențiale.

nicolae ceausescu, elena ceausescu, paste
Dezvăluiri despre obiceiurile de Paște ale soților Ceaușescu

Suzana Andreiaș, administrator al reședințelor prezidențiale a mai povestit că într-un an de Paște soții Ceuașescu au vizitat-o la Snagov și au pus-o să le gătească cozonac. Femeia a spus că petru ea gătise cozonacul deja, însă i-a fost rușine să spune acest lucru, așa că s-a apucat repede să le facă și soților.

„Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. «De unde este cozonacul ăsta?», mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. «Tu n-ai făcut?». N-am făcut! Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. «Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!», a spus tovarășul”, a povestit  Suzana Andreiaș.

Când au fost gata cozonacii, cei doi dictatorii i-au luat cu tăvi la București, spune Suzana. Apoi aceasta povestește că a treia zi de Paște când a ajuns la București în casa celor doi a aflat că preparatul ei a fost pe placul soților Ceaușescu.

„L-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie. Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? «Dumnealor au mâncat», a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a continuat aceasta.

În timp ce ei sărbătoreau Sărbătorile Pascale aveau grijă să-i țină ocupați pe români cu diverse evenimente, competiții sportive, întruniri, pentru a nu avea timp să sărbătorească. După cum știți pe vremea comunismului religia era interzisă în școli, precum și celebrarea sărbătorilor creștine, precum Paștele sau Crăciunul.

Urmăriți Impact.ro și pe