Ce plănuise, de fapt, Ceaușescu pentru locul în care s-a format Delta Văcărești. Proiectul era aproape gata la Revoluție

Redacția IMPACT 14.04.2020, 21:03
Ce plănuise, de fapt, Ceaușescu pentru locul în care s-a format Delta Văcărești. Proiectul era aproape gata la Revoluție

Parcul Natural Văcărești (Delta Văcărești) este cunoscut pentru colțurile sale sălbatice, în care poți respira o gură de aer (mai) proaspăt, chiar în interiorul Bucureștiului. Fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, avea, însă, alte planuri cu acest loc.

„Delta dintre Blocuri”

Parcul Natural Văcărești, situat între cartiere Vitan și Berceni din Capitală este, considerată o zonă de rezervație naturală, cu o floră și faună extrem de bogată. Din acest motiv, în urmă cu câțiva ani, numeroși reprezentanții ai organizațiilor non-guvernamentale, dar și ai societății civile din România au militat pentru salvarea acestui teren virgin, care găzduiește aproximativ 150 de specii de păsări, 331 de specii de plante și multe alte tipuri de mamifere, insecte, amfibieni, pești și moluște, potrivit site-ului oficial al Parcului Natural Văcărești. De aici și denumirea de Delta Văcărești, larg răspândită de oamenii din împrejurimi.

Sursa foto: Marius Iana via Parcul Național Văcărești
Sursa foto: Marius Iana via Parcul Național Văcărești
Foto: Facebook/ Parcul Național Văcărești
Foto: Facebook/ Parcul Național Văcărești

Ce planuri avea Nicolae Ceaușescu cu spațiul care găzduiește azi Delta Văcărești

Însă, această zonă vegetație nu a arătat mereu cum arată astăzi. În ultimii ani ai regimului comunist în România, actualul Parc Național Văcărești era un teren mlăștinos, aflat la periferia Capitalei, cu străzi neasfaltate, unde locuiau numeroase familii, cu grădini întinse.

Nicolae Ceaușescu a ordonat demolarea întregului cartier (printre care și celebra Mănăstire Văcărești), în vederea înlocuirii acestuia cu alte clădiri, moderne, care să găzduiască instituții ale statului. Totodată, pe acest ar fi trebuit să găzduiească dar și o amplă lucrare hidrologică: Lacul Văcărești.

Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a capitalei în fața inundațiilor, similar cu cel amplasat la Lacul Morii, situat în zona Crângași, din Capitală. Lucrările au început în anul 1986, iar în 1989, cuva lacului și digul betonat erau finalizate. Deși Dâmbovița curge la doar câțiva metri depărtare, Lacul Văcărești urma să fie alimentat din râul Argeș, prin intermediul Lacului Mihăilești, aflat la o distanță de 27 de km. Lucrarea a fost făcută pe o lungime de doar 14 km. Ulterior,  lucrările din cadrul proiectului,  au fost abandonate după Revoluția din decembrie 1989.

Pe 24 februarie 2020, un incendiu masiv a izbucnit în Delta Văcărești, când a luat foc o suprafață de aproximativ 30.000 de mp. Incendiul a fost stins, după mai bine de trei ore, potrivit unui anunț al Administrației Parcului Național Văcărești.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe