Ce înseamnă moțiune de cenzură. Ce se întâmplă în Parlament, la vot

Daria Petrescu 17.08.2020, 17:16
Ce înseamnă moțiune de cenzură. Ce se întâmplă în Parlament, la vot

Moțiunea de cenzură înseamnă un instrument democratic prin care Parlamentul sancţionează Guvernul şi diferă de la stat la stat. Este vorba despre hotărârea unei adunări, aprobată prin vot. Adunarea își exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările în anumite probleme importante. Iată ce înseamnă moțiunea de cenzură și ce se întâmplă în Parlament, la vot.

Guvernul Orban a picat în februarie, inițial, după trei luni de la instalare

În  urma moțiunii de cenzură inițiată de PSD, la începutul acestui an a fost adoptată cu 261 de voturi. Anunțul a fost făcut în luna februarie de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„A fost o mobilizare fără precedent. Nu s-a mai întâmplat să treacă cu un asemenea scor. În acest moment, este o criză fără precedent provocată de Orban, a declarat atunci Marcel Ciolacu.

„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Guvernul Orban a picat după trei luni de la instalare
Guvernul Orban a picat după trei luni de la instalare

Acest lucru se explică în articolul 113, din Constituție. De asemenea, că Legea Fundamentală stabileşte că o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților din Parlament.

Parlamentul României a “demis” trei guverne prin moțiune de cenzură, până în luna februarie a acestui an. Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor, în anul 2009.

În 2012 a urmat Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. În 2017 Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. Modul în care se desfășoară lucrurile este foarte clar. Moțiunea este citită în plen după depunere, iar 3 zile mai târziu este votată într-o ședință a celor două Camere.

Ce se întâmplă dacă moțiunea adună voturile majorității. Ce trebuie să facă președintele

Atunci când începe discutarea moțiunii în plen, senatorii nu își mai pot retrage semnăturile. Dezbaterea moțiunii se încheie cu votarea în plen. Dacă moțiunea adună voturile majorității, urmează demisia premierului.

El trebuie să înainteze demisia  Guvernului către președinte. La scurt timp încep demersurile pentru formarea unui nou Guvern. Asta presupune ca președintele să cheme partidele la discuții pentru propunerea unui nou premier.

Atunci când s-a format o majoritate, președintele țării anunță numele viitorului premier, iar acesta are 10 zile la dispoziție să ceară votul de încredere ale deputaților și senatorilor.

El trebuie să facă acest lucru după ce și-a format un cabinet. În prezent, este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată. Asta înseamnă jumătate plus unul dintre cei prezenți în parlament, potrivit libertatea.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe