Ce înseamnă gaslighting, termenul desemnat cuvântul anului 2022. Definiția sa ascunde o poveste cutremurătoare din trecut

Ana Anitoiu 30.11.2022, 10:38
Ce înseamnă gaslighting, termenul desemnat cuvântul anului 2022. Definiția sa ascunde o poveste cutremurătoare din trecut

Termenul „gaslighting” a fost desemnat cuvântul anului 2022 de editorii dicționarului american Merriam-Webster, pe baza căutărilor ce au fost făcute în ultimul an. Definiția sa ascunde o poveste cutremurătoare din trecut.

Ce înseamnă „gaslighting”

Dicționarul american Merriam-Webster definește termenul „gaslighting” drept „acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană în propriul avantaj”. Conform editorilor, acesta exprimă epoca dezinformării în care trăim.

„În ultimii ani, odată cu înmulţirea impresionantă a canalelor şi tehnologiilor folosite pentru a dezinforma, gaslighting a devenit cuvântul favorit pentru a desemna decepţia. De aceea (credeţi-ne pe cuvânt!) şi-a câştigat titlul de Cuvântul Anului”, au notat editorii dicționarului, precizând că de la începutul acestui an a fost înregistrată o creștere de 1740% a căutărilor cu privire la acest termen.

Filmul „Gaslight” cu Charles Boyer si Ingrid Bergman
Filmul „Gaslight” cu Charles Boyer si Ingrid Bergman

Ce poveste cutremurătoare este legată de cuvântul „gaslighting”

Cuvântul „gaslighting” este legat de o poveste cutremurătoare. Acesta este titlul unei piese de teatru din anul 1938 despre un bărbat care încearcă să-și facă soția să creadă că este nebună, astfel încât să-și acopere activitățile infracționale.

Unul dintre modurile în care face acest lucru este să îi spună că își imaginează că luminile din casa lor pierd din intensitate, când, de fapt, el cauzează acest lucru. De altfel, termenul „gaslighting” pornește de la corpurile de iluminat pe gaz ce își pierd din intensitate atunci când se aprind alte lumini de pe aceeași linie de gaz.

După ce spectacolul de teatru „Gaslight” a avut premiera pe scena londoneză în anul 1938, acesta a devenit un succes pe Broadway în 1944, cu titlul „Angel Street”. În același an, Ingrid Bergman a jucat în filmul hollywoodian „Gaslight”.

Alți termeni nominalizați pentru a fi desemnați „Cuvântul Anului”

Alți termeni ce au fost nominalizați pentru a fi desemnați „Cuvântul Anului” au fost: „omicron”, literă a alfabetului grec folosită pentru a numi o variantă a noului coronavirus, şi „sentinet”, ale cărui căutări au crescut după ce un inginer de la Google a afirmat că robotul de chat bazat pe inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat o conştiinţă umanoidă.

Alte cuvinte nominalizate au fost: „oligarh”, „a codifica”, „LGBTQIA”, „argilos”, „raid” şi „regina consoartă”. „Cuvântul Anului” numit de dicționarul american Merriam-Webster reprezintă „o măsură statistică” a căutărilor făcute în acesta în ultimul an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...