Agenția Europeană pentru Medicamente, avertisment pentru această iarnă. Care este scenariul luat în calcul în cazul apariției de noi variante de coronavirus

Ana Anitoiu 03.09.2022, 00:00
Agenția Europeană pentru Medicamente, avertisment pentru această iarnă. Care este scenariul luat în calcul în cazul apariției de noi variante de coronavirus

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a emis, vineri, un avertisment pentru această iarnă, când ar putea să apară noi variante de coronavirus. Iată care este scenariul luat în calcul și la ce ar trebui să se aștepte toată lumea.

EMA, despre ce s-ar putea întâmpla în această iarnă

Conform EMA, în această iarnă ar putea să apară noi variante ale SARS-CoV-2. Însă, vaccinurile deja existente ar trebui să protejeze oamenii împotriva formelor severe ale bolii. Agenția a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna împotriva subvariantei Omicron BA.1 şi tulpinii originale a coronavirusului.

De altfel, Uniunea Europeană se pregătește de lansarea unei campanii pentru efectuarea rapelului, înainte ca un posibil nou val al pandemiei de coronavirus să izbucnească până la finalul acestui an.

Această campanie va fi efectuată cu vaccinuri adaptate, aprobate de EMA joi, ce vizează varianta Omicron, ce este în prezent dominantă; precum și vaccinurile originale dezvoltate pentru prima tulpină de virus ce a apărut în China în anul 2019.

„Însă, oamenii nu ar trebui să aștepte un anumit vaccin. Ar putea apărea o variantă cu totul nouă, pe care nu suntem în măsură să o prezicem astăzi”, a precizat șeful strategiei de vaccinare al EMA, Marco Cavaleri.

Agentia Europeana pentru Medicamente, avertisment pentru aceasta iarna
Agentia Europeana pentru Medicamente, avertisment. Foto: unsplash.com

Ce noi vaccinuri împotriva coronavirusului sunt în pregătire

EMA ar urma să autorizeze, la jumătatea lunii septembrie, un nou vaccin Pfizer, împotriva subvariantelor foarte contagioase de Omicron BA.4 şi BA.5, apărute în ultimele luni, ce au devenit dominante la nivel mondial.

De asemenea, un vaccin asemănător dezvoltat de Moderna se află în pregătire. Aceste vaccinuri împotriva Omicron vor fi în mare parte rezervate categoriilor de persoane vulnerabile, printre care se numără femeile însărcinate, angajații din sectorul sănătății și vârstnicii.

Prin urmare, cei mai mulți oameni din Europa vor avea acces la vaccinurile originale ce sunt capabile în continuare să îi protejeze împotriva formelor grave de COVID-19 şi riscului de deces, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...