Limba română cuprinde o sumedenie de expresii mai mult sau mai puțin folosite de publicul larg. Unele puțin cunoscute. Spre exemplu, ce înseamnă expresia „a avea gură de aur”. Unele sunt simplu de înțeles şi de definit, dar altele au o întreagă istorie a modului în care s-au format şi s-au transmis de-a lungul vremurilor.
Expresia ”a avea gură de aur” este potrivit DEX-ului – ”a prevedea un eveniment fericit”. În argou mai înseamnă a vorbi frumos (să ajungă la inima cuiva). Nu în ultimul rând, înseamnă și a fi un bun orator.
În vorbirea curentă, românii folosesc frecvent expresii consacrate deprinse din auzite, dar a căror origine le este, de multe ori, necunoscută.
De multe ori când mergem în zona rurală auzim unele expresii care nu ne sunt cunoscute şi care de multe ori ne lasă fără răspuns deoarece nu ştim ce înseamnă. Bătrânii, mai ales, folosesc expresii care pe tinerii le consideră bizare.
Alte expresii româneşti consacrate:
– „A vinde pielea ursului din pădure” înseamnă a promite un lucru pe care nu îl ai. Expresia a fost preluată din fabula „Ursul şi cei doi tovarăşi”, scrisă de La Fontaine. Doi prieteni i-au promis unui blănar pielea unui urs care încă era viu, însă când au mers în pădure şi s-au întâlnit cu ursul, unul dintre ei s-a urcat în copac, iar celălalt a făcut pe mortul. Acestuia din urmă ursul i-a spus “să nu vinzi pielea mea, până nu mă vei fi ucis mai întâi”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]– „La paştele cailor” este o expresie folosită când vine vorba despre ceva care nu va avea loc niciodată. Expresia provine din Transilvania şi vine de la legenda în care, atunci când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus Hristos, caii au făcut o gălăgie de nedescris. Atunci, Fecioara i-ar fi blestemat să fie flămânzi incontinuu, în afară de o zi pe an, respectiv Paştele Cailor.
– În al nouălea cer” este o expresie folosită atunci când cineva este în culmea fericirii. Pe vremuri, oamenii credeau că lumea este împărţită pe mai multe trepte, iar al nouălea cer era destinat „preafericiţilor”.