În timp ce împrumutăm constant cuvinte noi din alte limbi pentru a exprima diverse realități, din limba română dispar arhaisme și regionalisme. Unele cuvinte care în urmă cu sute de ani erau folosite frecvent în limba română, astăzi au dispărut complet. Limba noastră este una veche și dinamică, așa că nu este de mirare ca noțiuni precum „cioarecii” să fie înlocuite cu alte cuvinte mai noi.
Limba română este o limbă de origine latină, care s-a format aproximativ în anul 600, la nord și sud de Dunăre. În prezent, în limba română sunt în jur de 67.000 de cuvinte, potrivit ultimei ediții a Dicționarului Explicativ al Limbii Române. La acestea se adaugă cuvinte împrumutate din alte limbi, termeni tehnici și specifici. În timp ce apar constant cuvinte noi, dispar cele vechi din vocabularul de bază.
Arthur Gorovei, un cunoscut folclorist, prezenta în revista „Șezătoarea”, în urmă cu mai bine de un secol, mai multe arhaisme din zona Văii Bistriței. Cuvintele menționate în revistă au dispărut complet acum din limba română, iar printre ele se numără și „cioareci”, care în trecut însemna ițari sau izmene, în niciun caz șoareci, așa cum am fi tentați să credem, potrivit formei apropiate. Iată alte cuvinte care au dispărut din limba română:
Ardău = ardelean, locuitor din zona Ardealului
Borează = soție
Făgădău = cârciumă, birt
Torocală = amestecătură, lucruri puse laolaltă
Zicalaș = cântăreț
Limba română este una dinamică, așa că ieșirea din uz a unora dintre cuvinte este firească. La vocabularul de bază, cel uzual, se adaugă o mulțime de alte categorii de cuvinte, mai mult sau mai puțin folosite: regionalismele, cuvintele populare, arhaismele, termenii de specialitate din multe domenii culturale și științifice, cuvintele rare, cuvintele de jargon și argou, cele bisericești, prescurtările, locuțiunile, interjecțiile, cuvintele vulgare, neologismele, numele proprii, cuvintele compuse etc. În ediția din 1993 a DEX-ului, erau cuprinse în total 65.000 de cuvinte, iar în ediția din 2016 a dicționarului, numărul a ajuns la 67.000.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pe lângă DEX, care este destul de curpinzător, în limba română mai există DOOM-ul (Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic) și Dicționarul Universal al Limbii Române, publicat în 12 volume. Acesta din urmă include și termeni de specialitate din domenii precum medicină, chimie, IT etc. Numărul total de cuvinte cuprins în această publicație este de 80.000. În prezent, se estimează că există peste 23 de milioane de vorbitori de limba română.