Ce înseamnă, de fapt, codurile meteorologice. Puţini ştiu asta despre avertizările de la ANM

Ioana Bucur 16.11.2021, 20:57
Ce înseamnă, de fapt, codurile meteorologice. Puţini ştiu asta despre avertizările de la ANM

Aflăm aproape în fiecare săptămână că Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare: cod galben, cod portocaliu sau cod roșu. Ne-am obișnuit să le vedem în titulurile știrilor, însă câți știu exact ce reprezintă? Află ce înseamnă, de fapt, codurile meteorologice.

Află ce înseamnă codurile meteorologice

„Un cod portocaliu de ploi puternice a fost anunțat de către specialiștii ANM, alertă meteo ce va fi valabilă timp de 24 de ore, în șapte județe. De asemenea, vântul puternic și ploile se vor remarca și în alte regiuni ale țării”, este doar un exemplu din multitudinea de știri despre avertizările meteo transmise de experții de la Administrația Națională de Meteorologie.

Ce înseamnă codurile meteorologice? Așa cum era de așteptat, necesitatea de emitere a unei avertizări meteorologice este impusă de gradul de periculozitate a fenomenului prognozat. Cu alte cuvinte, se ține cont de amploarea evoluției sale, cât și potențialul distructiv, estimat în raport cu gradul de vulnerabilitate al regiunilor afectate (aglomerări urbane, zone predispuse geomorfologic unor riscuri meteo-climatice deosebite).

Ținând cont de aceste criterii, au fost fixate unele praguri cu privire la valorile parametrilor meteorologice ce definesc fenomenele care pot reprezenta un pericol și în funcție de care s-au elaborat coduri de culori. Acestea din urmă arată gradual cât de periculoase pot fi fenomenele așteptate.

Un alt criteriu analizat de specialiștii de la ANM în momentul în care se discută estimarea necesitații elaborării unei avertizări meteorologice îl reprezintă „antecedentele” recente ale evoluției vremii într-o anumită regiune a țării. În cazul în care în zona vizată există un sol deja saturat în urma precipitațiilor căzute în perioada anterioară, pragul minim impus de codul galben emis poate fi coborât semnificativ.

Ce înseamnă, de fapt, codurile meteorologice

Fenomene meteo periculoase imediate

Timpul este un factor cheie. Dacă se estimează că fenomenele periculoase ar putea să apară într-un interval de trei până la șase ore, se emit avertizări pentru fenomene meteorologice periculoase imediate. În principal, obiectul acestui gen de avertizări îl fac fenomenele asociate furtunilor convective, asta deoarece apariția și evoluția acestor fenomene se monitorizează cu ajutorul echipamentelor radar și satelitare.

Din anul 2007, România a intrat în grupul celor 29 de state care au aderat la „meteoalarm” – meteoalarm.org – o platformă pe care se găsesc cele mai relevante informații în ceea ce privește condițiile meteorologice extreme din Europa, se arată pe site-ul ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...