Ce înseamnă culorile roșu galben și albastru de pe tricolorul României. 26 iunie este ziua drapelului

Rădulescu Valentin 26.06.2020, 15:51
Ce înseamnă culorile roșu galben și albastru de pe tricolorul României. 26 iunie este ziua drapelului

Astăzi este o zi mare pentru poporul român. Drapelul Național este sărbătorit prin ceremonii în fiecare an pe data de 26 iunie. Dar mulți nu știu însă care sunt adevăratele semnificații ale celor trei culori, roșu, galben și albastru.

Care sunt semnificațiile culorilor de pe drapel?

Drapelul este simbolul național care i-a sprijinit pe români în cele mai grele momente. Acesta este sărbători în fiecare an pe data de 26 iunie, dată ce a fost aleasă pentru amintirea zilei din timpul Revoluției de la 1848. Atunci tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca și simbol al națiunii române. De astfel, drapelul României poate fi înălțat oricând fără nici o constrângere, atât de persoanele fizice la domiciliu, cât și de persoanele juridice la sediile acestora. Prin legea adoptată cu nr.96 din 20 mai 1998, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului sunt obligate să organizeze programe și manifestări cultural-educative. De asemena, pe data de 26 iunie se organizează și ceremonii militare în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Semnificația culorilor de pe drapelul Românesc sunt următoarele:

  • Albastrul semnifică cerul, credința și puterea neamului care ne leagă de pământul patriei.
  • Galbenul arată virtutea, grandoarea și prestigiul țării.
  • Roșul semnifică sângele înaintașilor vărsat pe pământul românesc de-a lungul anilor. Asta însemnă că dragostea de neam și țară să fie aprinsă ca focul roșului din steag.
Ce înseamnă culorile roșu galben și albastru de pe tricolorul României. 26 iunie este ziua drapelului
Ce înseamnă culorile roșu galben și albastru de pe tricolorul României. 26 iunie este ziua drapelului

Istoria drapelului

Culorile tricolorului se regăseau pe steaguri sau stindarde încă din vremea lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. De astfel, steagul avea și un însemn grafic care îi reprezinta pe arhanghelii Mihail și Gavril. Un astfel de steag cu culorile tricolorului i-a aparținut și lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821. Acesta a fost ascuns pe timpul revoluției pentru a nu fi capturat, iar după revoltă, căpitanii lui Tudor Vladimirescu au hotărât să îl ardă. După 60 de ani steagul a fost găsit și recondiționat. Amintim că istoria Drapelului Național începe însă la 1834, atunci când Alexandru Ghica Vodă a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”.

„Steagul românesc a fost ridicat la catargul cel mare, caiacurile Padişahului ne aşteptau, garda sub arme, marele vizir la uşă… Principele, liniştit, demn, concis în cuvintele lui, a petrecut 20 de minute cu Sultanul, pe urmă acest mare Padişah a venit să ne treacă în revistă… Din nou, marele vizir a condus pe Principe până la poarta principală şi ne-am întors la Palatul Europei, tot cu steagul român fâlfâind la catart…”, citat din „Cuza Vodă”, Ed. Tineretului, Marin Mihalache, 1967.

Urmăriți Impact.ro și pe