Avertisment pe litoral după ce un turist s-a înecat la Saturn: ce nu trebuie să faci când e arborat steagul roșu

Alexandra Chivu 24.07.2019, 10:36
Avertisment pe litoral după ce un turist s-a înecat la Saturn: ce nu trebuie să faci când e arborat steagul roșu

Salvamarii vin cu noi avertismente pentru turiștii care-și petrec în această perioadă concediul pe litoralul românesc. În multe zone a fost arborat steagul roșu, iar un bărbat s-a înecat, miercuri dimineață, în stațiunea Saturn după ce s-a aventurat în apele învolburate.

O tragedie s-a petrecut, miercuri dimineață, pe litoralul românesc, în stațiunea Saturn. Un bărbat în vârstă de 54 de ani din Buzău s-a aventurat dis-de-dimineață în mare, deși valurile erau puternice.

Steagul roșu era arborat, dar bărbatul a ignorat avertismentele salvamarilor. Când a fost observat, a fost prea târziu.

Bărbatul a fost scos inconștient din mare, medicii au efectuat manevrele de resuscitare, dar fără succes. Bărbatul a fost declarat decedat.

Steagul roșu, arborat pe litoral: ce spun salvamarii

Atunci când steagul roșu este arborat, înseamnă că valurile sunt extrem de periculoase. Marea este agitată, așa că o tragedie se poate întâmpla oricând. Salvamarii susțin că înotul este interzis în această situație, dar s-au confruntat cu multe situații în care turiștii nu au ascultat.

Salvamarii susțin că oricine poate salva o persoană de la înec, dar e foarte important ca cel care sare în ajutor să știe să înoate foarte bine. Mai mult, nu ar fi bine să plece după victimă fără un colac sau ceva plutitor, care să-l ajute pe cel care se îneacă să stea la suprafață.

Salvamarii NU recomandă salvarea cuiva de către o persoană care nu știe să înoate, pentru că există riscul ca ambii să se înece. Primul instinct al unei persoane care e pe cale să se înece este să se sprijine pe salvator, pentru a se menține la suprafață. De multe ori, persoanele care se îneacă nu pot cere ajutor și nici nu pot țipa – pentru că au înghițit deja apă, iar aceasta ajunge în plămâni.

Obligația legală a salvamarilor este să se asigure că toți turiștii de pe plajă sunt în siguranță între orele 8:00 și 20:00. Turiștii nu au voie să intre în apă atunci când steagul roșu este arborat și sunt obligați să respecte indicațiile acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe