Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora. Trebuie să știți cât filtrează fiecare

Ana Anitoiu 04.11.2020, 10:24
Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora. Trebuie să știți cât filtrează fiecare

Măștile de protecție vor fi obligatorii atât în spațiile publice deschise, cât și în cele închise, în aproape toată țara, conform unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Însă, care sunt cele mai bune măști pentru a ține la distanță coronavirusul?

Cât de bine protejează măștile textile și cele chirurgicale, de unică folosință

Luni seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a decis că masca de protecție devine obligatorie în toate județele în care rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 1,5 la mia de locuitori. Adică în aproape toată țara.

Prim-ministrul Ludovic Orban a spus că decizia CNSU va fi transpusă într-o hotărâre de guvern. Aceasta, cel mai probabil, va fi adoptată joi.

În luna mai, experți ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), citați de adevarul.ro, au explicat care dintre măștile de protecție sunt cele mai eficiente, în contextul pandemiei de coronavirus.

Cei mai mulți români aleg măștile textile, din bumbac, reutilizabile, și pe cele chirurgicale, deoarece sunt cele mai ieftine. Însă, acestea nu oferă cel mai mare grad de protecție împotriva Covid-19.

Conform MApN, măştile de uz medical sunt de două tipuri: chirurgicale şi ”semi-măşti cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă”. Primele dinte ele protejează cel mai puţin, dar sunt cele mai ieftine. Acestea previn transmiterea infecţiilor prin picături de salivă, secreţii respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase.

Ce grad de protectie au mastile, in funcție de tipul lor
Sarut cu masti de protectie

”Capacitatea de protecţie este asigurată de structura tristratificată a măştii. Protejează incomplet de boli infecţioase, deoarece nu formează o etanşare strânsă la nivelul feţei şi nu prezintă un filtru de protecţie respiratorie”, au explicat atunci specialiştii Ministerului Apărării.

Conform altor specialiști, măștile textile, ce pot fi făcute acasă, pot fi o bună măsură de compromis. Acestea protejează într-o oarecare măsură, dar nu sunt la fel de eficiente ca cele medicinale.

Față de fibrele de bumbac, fibrele unei măști medicale sunt din material sintetic și aranjate haotic. Astfel, este mai greu ca particulele de coronavirus să ajungă să fie inhalate.

Care sunt cele mai bune măști de protecție

Pentru cel mai mare grad de protecție, pot fi alese măștile cu filtre. În Europa, acestea sunt clasificate după standardul FFP. În Statele Unite ale Americii, acestea sunt de următoarele tipuri: N95, N100, P95, P99, P100, R95, R99 şi R100.

Dintre măștile americane, MAPN recomandă masca N95. ”Aceasta este un dispozitiv de protecţie respiratorie conceput pentru a obţine o potrivire facială foarte strânsă şi o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene. Blochează cel puţin 95% din particulele de test foarte mici (0,3 microni), de aceea este foarte potrivită pentru o protecţie eficientă împotriva transmiterii infecţiilor.”, au spus specialiștii.

Semi-măștile filtrante confecționate după standardul european fa parte din trei clase: FFP1, FFP2 și FFP3. Specialiștii din ministerul Apărării au explicat și în ce măsură protejează acestea. Măștile FFP1 au o eficienţă minimă de filtrare de 80%, cele FFP2 au o eficienţă minimă de filtrare de 94%, iar cele FFP3 au o eficienţă minimă de filtrare de 99%.

Ce grad de protectie au mastile, in funcție de tipul lor
Masti de protectie FFP3

Măştile FFP1 filtrează 80% din particule cu dimensiuni până la 0,6 microni şi se folosesc mai ales în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor. Acestea nu filtrează substanţe cancerigene sau radioactive şi agenţi biologici din grupele de risc 2 şi 3.

Măştile FFP2 sunt ”aproximativ echivalente” cu cele ce respectă standardul american N95. Acestea au ”o eficienţă minimă de filtrare de 94%” şi sunt ”concepute pentru a obţine o potrivire facială foarte strânsă şi o filtrare foarte eficientă a particulelor circulante”.

”Dacă sunt montate corect, capacităţile de filtrare ale semi-măştilor N95 si FFP2 le depăşesc pe cele ale măştilor chirurgicale de unică folosinţă. Însă, nici purtarea acestui tip de mască nu elimină complet riscul de îmbolnăvire, dar au preţ mediu accesibil şi pot constitui o alternativa judicioasă a măştii chirurgicale”, au explicat atunci specialiști ai Ministerului Apărării.

Cele mai bune măști de protecție sunt, totuși, cele FFP3. Potrivit MApN, acestea ”filtrează 99% din particule cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni, conferind astfel protecţie bună faţă de unele virusuri, bacterii şi fungi comparativ cu măştile prezentate anterior”.

Și în cazul acestor măști, trebuie să fie ales un model potrivit pentru față și nas. Dacă acestea nu se mulează bine pe față, aerul trece prin margini, așa că nu este filtrat, iar protecția nu mai este asigurată.

Cei care poartă barbă sau mustață trebuie să fie și mai atenți, pentru că masca trebuie să acopere bine nasul, obrajii și bărbia, pentru a fi eficientă.

În cazul celor care fac efort fizic sau poartă ochelari, poate fi util să aleagă un model de mască de protecție cu supapă, ce să permită o evacuare mai eficientă a aerului expirat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...