Ce facturi de la Enel România nu trebuie să le plătești. Mulți români nu știu

Mihnea Tălău 05.07.2023, 16:39
Ce facturi de la Enel România nu trebuie să le plătești. Mulți români nu știu

În ultima perioadă, numărul tentativelor de „phishing” prin SMS s-a înmulțit alarmant în țara noastră. Cel mai mare furnizor de energie electrică din România, Enel, își avertizează clienții în legătură cu o tentativă de fraudă derulată prin intermediul unor mesaje SMS. Potrivit acestor mesaje, abonații sunt anunțați că ar urma să fie deconectați pentru neplata facturilor.

Enel România își avertizează clienții

Clienții sunt sfătuiți să nu acceseze linkurile din mesaje.

Furnizorii Enel Energie și Enel Energie Muntenia avertizează că o parte dintre clienții acestora ar putea fi expuși unei tentative de fraudă prin SMS. În mesajele primite, clienții sunt îndemnați să acceseze un link pentru a nu fi deconectați de la furnizarea energiei electrice, pe motiv de neplată.

Dacă ați primit un mesaj de acest fel, vă recomandăm să NU dați click pe niciun astfel de link. Notificările oficiale prin SMS din partea furnizorilor Enel privind achitarea facturilor, în cazul clienților cu restanțe de plată, includ detalii privind suma de achitat și codul de plată aferent fiecărui client, dar NU conțin linkuri”, transmite Enel.

Phishing-ul reprezintă o formă de fraudă care are ca scop obținerea de date confidențiale. Această practică infracțională constă în manipularea datelor identității unei persoane sau a unei instituții, în vederea obținerii de informații sensibile, cum ar fi date de acces pentru aplicații bancare, comerciale sau informații referitoare la carduri de credit.

Infractorii, prin tehnici de manipulare și înșelătorie încearcă să păcălească utilizatorii și să-i determine să furnizeze aceste informații, punând în pericol securitatea și confidențialitatea acestora.

Mai multe bănci au căzut „victimă” escrocilor

Recent, două mari bănci din România și-au avertizat și ele clienții că pe rețelele de social media se desfășoară o campanie de phishing prin postări sponsorizate. Escrocii vizează obținerea datelor personale sau de pe card.

Astfel, infractorii vizează obținerea datelor personale sau de pe cardurile bancare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...