Cine cumpără afacerea Enel din România. Italienii vor primi 1,8 miliarde de euro

Beatrice Dumitru 15.12.2022, 19:01
Cine cumpără afacerea Enel din România. Italienii vor primi 1,8 miliarde de euro

Grupul Enel a anunțat în luna noiembrie că și-a planificat plecare din România pentru anul viitor și vrea să se concentreze pe prezenţa sa în alte şase ţări. La mai puțin de o lună după ce și-au dezvăluit planul, italienii au găsit și cui să vândă compania pentru suma de 1,8 miliarde de euro. Cine va cumpăra afacerea Enel din România.

Cui vând italienii compania Enel din România

Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic din România, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.

Grupul Enele va pleca din România anul viitor, iar italienii au pasat afacerea Companiei Publice de Electricitate a Greciei (PPC), iar tranzacția va fi gata la începutul lui 2023. Grecii vor realiza un audit financiar al activelor, apoi va urma procedura de achiziție a 70% din filiala grupului italian Enel în România, o tranzacție evaluată la 1,8 miliarde de euro, notează România TV.

Cine cumpără afacerea Enel din România. Italienii vor primi 1,8 miliarde de euro
Enel are trei milioane de abonați în România.

De ce pleacă Enel din România

Enel plănuiește vânzări de active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-și reduce datoria netă și pentru a se axa pe șase piețe principale. De asemenea, compania italiană a anunțat că şi-ar putea vinde si portofoliul de gaze din Spania, și vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie

Directorul general al grupului Enel, Francesco Starace, a explicat luna trecută, în cadrul unui interviu, de ce compania renunță la afacerile de pe piața din România și a spus că „nu mai există loc de creștere” în țara noastră.

Am decis să ieșim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obținem o creștere suplimentară în viitor. Am „saturat” spațiul pentru investiții în rețele si am ajuns – mai mult sau mai puțin – într-o poziție pe segmentul de clienți și de producție care nu mai oferă multe posibilități de creștere”, spunea directorul general al Enel, potrivit Libertatea.

Enel are trei milioane de clienți în România, deține trei distribuții de electricitate și o serie de investiții în energie regenerabilă. Compania operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării, Muntenia Sud, inclusiv București, Banat și Dobrogea, și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...