Ce factură a primit la gaze Castelul Peleş din Sinaia. Suma pentru 162 de camere e halucinantă

Stan Filon 17.01.2022, 11:11
Ce factură a primit la gaze Castelul Peleş din Sinaia. Suma pentru 162 de camere e halucinantă

Facturile la gaze și energie electrică au explodat pur și simplu, iar românii sunt cu adevărat îngroziți. O astfel de factură de coșmar a venit pe adresa Castelului Peleș! Muzeul Național Peleș a primit recent o factură la gaze de nu mai puțin de 86.463 de lei. Gazele consumate în ultima lună a anului 2021 la muzeu au fost mai scumpe cu 80%, față de prețul perceput până acum de furnizor.

Iată ce factură a primit la gaze Castelul Peleş din Sinaia

Luna decembrie a anului 2021 a fost destul de călduroasă, iar mulți români au răsuflat ușurați deoarece vremea a ținut cu ei, iar facturile la încălzire ar fi trebuit să fie mai mici. Chiar dacă consumul de gaz a fost mai mic, deoarece iarna a fost mai blândă, facturile au fost extrem de mari. Administratorii Muzeului Național Peleș au rămas șocați și ei atunci când au primit factura imensă la gaze. În plus, cea la energie electrică a fost și ea de 18.000 de lei. Este posibil ca veniturile încasate din vizitarea castelului în luna decembrie să nu acopere nici măcar costul facturilor.

Cu toate acestea, Muzeul Național Peleș adăpostește multe opere de artă importante, care au nevoie de o căldură constantă, pentru a nu se deteriora. În plus, castelul are nu mai puțin de 162 de camere.

Ce factura a primit la gaze Castelul Peles din Sinaia
Ce factura a primit la gaze Castelul Peles din Sinaia

162 de camere de încălzit

„Pentru binele obiectelor de patrimoniu, temperatura trebuie menţinută constant între 18 şi 22 de grade, iar umiditatea nu trebuie să depăşească 60%. Variaţiile mari de temperatură şi umezeală pot afecta operele de artă, aşa că specialiştii fac eforturi să menţină constante valorile pentru fiecare spaţiu.  Având în vedere că cele 162 de camere sunt dispuse pe cele 4 puncte cardinale, avem nişte fluctuaţii de climat, dar colegii fochişti se străduiesc să menţină microclimatul cel mai potrivit, cu echipamentele moderne şi cu cele clasice, din construcţie. Pe timp de vară, centrala de la Peleş funcţionează doar în anumite zile, când temperaturile sunt prea mici, sau în cazul în care raportul tempetratură/umezeală este nefavorabil păstrării microclimatului. Centrala se porneşte o oră sau o jumătate de oră pe zi”, potrivit inginerului Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş.

Castelul Peleş este proprietatea Casei Regale a României, dar utilităţile sunt plătite de Muzeul Naţional Peleş, care achită şi o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale. Cea mai mare factură plătită pentru încălzirea Castelului Peleș a venit în anul 2013 și a avut o valoare de 110 mii de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe