Ce faci cu uleiul din candelă. La ce poate fi folosit și de ce nu e bine să îl arunci

Andra Daoud 18.03.2022, 18:16
Ce faci cu uleiul din candelă. La ce poate fi folosit și de ce nu e bine să îl arunci

Uleiul din candelă nu ar trebui să fie niciodată aruncat. Acest ulei poate fi folosit ulterior și trebuie păstrat, pentru că el este sfințit prin intermediul rugăciunilor care se spun în preajma candelei. De ce spun reprezentanții bisericii că nu este bine să îl aruncăm, ce simbolizează acest ulei și unde ar trebui să punem candela în casă.

Ce faci cu uleiul din candelă

Uleiul din candelă este bine să fie păstrat, deoarece este sfințit prin rugăciune. De asemenea, în credința creștină se spune că are proprietăți tămăduitoare. Credincioșii primesc în biserică ulei sfințit din candele, ca binecuvântare, și mulți dintre aceștia au observat beneficiile uleiului, potrivit Ortodoxia. El este puternic asociat cu puterea de vindecare, fiind sfințit la Sfântul Maslu.

Acest ulei poate fi de măsline sau de floarea soarelui și este sfințit atunci când are loc Taina Sfântului Maslu. El se găsește atât la icoanele sfinților, cât și la icoanele făcătoare de minuni. Acasă, candela cu ulei sfințit este bine să fie așezată în fața icoanei, într-un loc în care te obicei te rogi, de preferat undeva sus, pentru a nu o răsturna accidental.

Dacă acasă mai stingem candela, cele din biserică nu se sting niciodată. O candelă este pusă pe Sfânta Masă, iar o alta se află în Sfântul Altar. Lumina candelei este asociată cu Mântuitorul și are o simbolistică importantă în lumea creștină. Se spune că în fiecare casă ar trebui să existe o candelă, care să fie aprinsă cât mai mult timp.

Ce faci cu uleiul din candelă. La ce poate fi folosit și de ce nu e bine să îl arunci
Candela din biserică stă tot timpul aprinsă

Ce este candela și de unde vine denumirea

Denumirea de candelă vine din limba greacă, de la „kandila”, care înseamnă „lampă care veghează”. Candela este un simbol care ne aduce aminte să priveghem neîncetat și să ne rugăm cât de des putem. Practic, este un vas din sticlă în care se pune ulei și un fir de bumbac cu plută. Firul tras prin plută se aprinde, iar când uleiul se consumă, trebuie să fie completat.

Candela se păstrează mereu curată, iar uleiul din ea nu se aruncă niciodată, deoarece se crede că are puteri tămăduitoare, fiind binecuvântat. Legendele creștine spun că uleiul de candelă a vindecat mulți oameni, iar credincioșii sunt convinși că are astfel de puteri, fiind asociat cu Duhul Sfânt.

Pe lângă uleiul de candelă, mai este și Sfântul și Marele Mir, care este un amestec de ulei de măsline cu 40 de substanțe aromate. El se sfințește la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și este folosit la miruirea creștinilor și sfințirea bisericilor. Mirul este folosit și atunci când bebelușii sunt botezați.

Urmăriți Impact.ro și pe