Ce făcea Donald Trump în timp ce simpatizanții săi luau cu asalt Capitoliul. CNN l-a dat de gol pe președinte

Iancu Andreea 09.01.2021, 21:15
Ce făcea Donald Trump în timp ce simpatizanții săi luau cu asalt Capitoliul. CNN l-a dat de gol pe președinte

Episodul în care protestatarii din SUA au luat cu asalt Capitoliul a șocat o lume întreagă. În timp ce senatorii se adăposteau din calea mulțimii, fostul președinte făcea un gest neașteptat. Jurnaliștii CNN au dezvăluit ce făcea Donald Trump în timp ce simpatizanții săi asediau sediul guvernului.

Ce făcea Donald Trump în timpul asediului protestatarilor

Donald Trump a încercat până în ultima clipă împiedicarea validării rezultatelor alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Nemulțumit de faptul că a pierdut în fața lui Joe Biden, Donald Trump a avut un discurs dur încă de la terminarea numărării voturilor. Deși inițial a afirmat că scrutinul a fost fraudat, Trump a recurs la alte tertipuri pentru a încerca să își păstreze fotoliul de la Casa Albă. Chiar și în timp ce Capitoliul era luat cu aslat de simpatizanții săi, fostul lider SUA încerca să obțină o victorie. CNN a publicat o informație prin care arată ce făcea Donald Trump în momentul asediului.

Se pare că Trump și avocatul său, Rudy Giuliani, îi sunau pe senatorii aflați în clădirea asediată, încercând să îi determine să amâne validarea rezultatelor votului. Informația a fost confirmată de mai multe surse, printre care și purtătorul de cuvânt al unuia dintre senatori. Mike Lee s-a trezit cu un apel din partea lui Donald Trump pe data de 6 ianuarie, în jurul orei locale 14:00 (n.r. ora 21:00 în România), exact când senatorii erau adăpostiți într-o altă sală.

Apelul nu era însă destinat senatorului republican, care i-a înmânat telefonul lui Tommy Tuberville, senatorul cu care ceruse de fapt Trump să vorbească. Discuția dintre cei doi politicieni ar fi durat aproximativ 10 minute, timp în care fostul președinte SUA a încercat să îl convingă pe senator să ridice obiecții privind votul Colegiului Electoral. Astfel, Donald Trump a încercat blocarea validării lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite. Conversația s-a încheiat însă când senatorii au fost mutați într-un alt loc, în timp ce clădirea era în continuare asediată.

Donald Trump a încercat până în ultima clipă împiedicarea validării lui Joe Biden
Donald Trump a încercat până în ultima clipă împiedicarea validării lui Joe Biden

Ce mesaj a transmis avocatul lui Trump în timpul apelului telefonic

Și avocatul lui Trump a încercat să își ajute clientul. Rudy Giuliani a lăsat un mesaj tot pe telefonul lui Mike Lee, însă acesta era destinat lui Tommy Tuberville. Pentru că a intrat căsuța vocală, avocatul a lăsat un mesaj audio, al cărui transcript a fost publicat de The Dispatch.

Senatorul Tuberville? Sau ar trebui să spun Antrenorul Tuberville. Sunt Rudy Giuliani, avocatul președintelui. Vă sun pentru că vreau să discutăm despre cum încearcă ei (democrații – n.r.) să grăbească lucrurile și cum avem nevoie de voi, prietenii noștri republicani, să încetinim lucrurile, pentru a vă putea aduce mai multe informații, a fost mesajul lui Giuliani.

Strategia lui Trump a fost repetată și de către avocatul său, care i-a transmis planul în mesajul audio senatorului Tuberville. Se pare că motivul pentru care numele acestuia a fost ales drept sprijin pentru Trump este dat de faptul că senatorul făcea parte din grupul celor care votaseră deja pentru ridicarea unor obiecții privind rezultatele alegerilor din statul Arizona.

Știu că ședința se reia diseară la 8.00, dar… singura strategie de urmat este să ridicăm obiecții la (rezultatele din – n.r.) cât mai multe state, astfel încât să prelungim ședința până mâine, ideal până mâine seară, a mai spus Giuliani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...