Ce i se pregătește lui Donald Trump după insurecția de la Washington. Anunțul făcut de procurori

Cristian Cojocaru 08.01.2021, 20:30
Ce i se pregătește lui Donald Trump după insurecția de la Washington. Anunțul făcut de procurori

După insurecția de miercuri din Washington, lui Donald Trump i se pregătește o surpriză din partea procurorilor. Fiind privit ca omul care a susținut și incitat la astfel de acțiuni, acesta va fi nevoit să suporte consecințele legale, după ce protestatarii au creat pagube în clădirea Capitoliului.

Procurorii sugerează că vor lua măsuri împotriva lui Donald Trump după insurecția de la Capitoliu

În urma unei declarații a Departamentului de Justiție de joi, oficialii au anunțat că nu vor exclude urmărirea acuzațiilor care se aduc împotriva lui Donald Trump pentru posibilul său rol la incitarea acțiunilor de violență a protestatarilor care au mărșăluit spre clădirea Capitoliului.

„Ne uităm la toți actorii, nu numai la persoanele care au intrat în clădire”, a declarat reporterilor Michael Sherwin, procurorul statului Washington.

Întrebat dacă astfel de anchete îl vor include și pe Trump, cel care i-a îndemnat pe trumpiștii participanți la mitingul de la Casa Albă să meargă către clădirea unde Congresul ar fi urmat să valideze alegerea lui Joe Biden, procurorul statului Washington a răspuns:

„Ne uităm la toți actorii.Dacă dovezile vor demonstra că există elemente ale unei infracțiuni, vor fi formulate acuzații”.

Atât foștii oficiali ai cabinetului cât și secretarul apărării, Jim Mattis dar și procurorul general, William P. Barr, cel care cândva era unul dintr cei mai importanți susținători ai lui Trump, l-au acuzat pe acesta pentru violențele care au avut loc miercuri. O parte dintre oficiali și-au înaintat demisiile precum și parlamentari republicani care au menționat faptul că Trump a mers mult prea departe.

Se aduc acuzații împotriva lui Donald Trump pentru posibilul său rol la incitarea acțiunilor de violență a protestatarilor
Se aduc acuzații împotriva lui Donald Trump pentru posibilul său rol la incitarea acțiunilor de violență a protestatarilor

Trump analizează ideea de a se autograția

Președinții în funcție nu pot fi acuzați, potrivit Departamentului de Justiție. Imunitatea lui Trump urmează a expira peste 13 zile, atunci când adversarul său, Joe Biden, va prelua oficial mandatul de președinte. Președintele în funcție, Donald Trump, le-a spus consilierilor că vrea să se grațieze în ultimele zile ale mandatului. Acest lucru ar testa o utilizare extraordinară și netestată a prerogativelor prezidențiale.

Cu atât mai mult, în urma unor conversații avute cu consilierii săi după data de 3 noiembrie, Trump le-a spus consilierilor că analizează de posibilitatea unei autograțieri și chiar s-a interesat ce efecte juridice politice ar avea o astfel de acțiune.

Procurorii Departamentului de Justiție împreună cu Departamentul de Poliție Metropolitană din Washington lucrează la foc continuu pentru a-i identifica și aresta pe suspecți. Această misiune este una destul de dificilă din motive că Poliția Capitoliului au reținut doar 14 persoane dintre toate cele care au luat cu asalt clădirea.

Urmăriți Impact.ro și pe