Joe Biden, împiedicat să-și preia mandatul? Ce au declarat surse militare din Pentagon pentru CNN

Cristian Cojocaru 11.11.2020, 19:15
Joe Biden, împiedicat să-și preia mandatul? Ce au declarat surse militare din Pentagon pentru CNN

Potrivit surselor militare ale Pentagonului, comportamentul lui Donald Trump este similar cu cel al unui dictator. Joe Biden pare a fi împiedicat să-și preia mandatul de către Trump. Donald Trump refuză să accepte victoria lui Joe Biden, așadar acesta a dublat luarea unor măsuri care pun în pericol securitatea națională.

Biden, împiedicat la preluarea mandatului

Potrivit secretarului de stat american, Mike Pompeo, Trump refuză acceptarea victoriei lui Joe Biden. Dublarea măsurilor printre care și concedierea Ministrului Apărării, Mark Esper reprezintă doar una dintre măsurile luate de Donald Trump, pentru a-l împiedica pe Joe Biden în a-și prelua mandatul. Esper își pregătise deja demisia, în încercarea de a ieși din scena politică americană înainte ca Trump să o decidă. William Cohen, fost ministru al Apărării califică acest comportament mai mult specific dictaturii decât democrației.

După ce Esper a fost demis, alți trei membri au renunțat la funcții. Aceștia sunt James Anderson, șeful direcției de politici a Pentagonului, Joseph Kernan, adjunct al ministrului apărării pentru informaţii, şi Jen Stewart, şeful de cabinet al ministrului apărării. În locul acestora vor veni Anthony Tata, cunoscut pentru comentariile controversate despre islam si Barack Obama. Anthony l-a numit pe Obama ”lider terorist”.

„Este ceva de speriat, e foarte îngrijorător ce se întâmplă. Acesta este un comportament de dictator.” a declarat un oficial al Pentagonului pt CNN

Imprevizibilitatea lui Trump se poate îndrepta către șefii CIA și FBI.

„Statele Unite au intrat într-o perioadă periculoasă. Cred că Trump va avea atenția complet distrasă de la evenimentele de pe plan mondial sau cele legate de securitatea națională” – a declarat senatorul Chris Murphy.

Trump nu se oprește aici

Încercările lui Trump de a schimba rezultatul alegerilor par a fi în zadar cu fiecare zi care trece. Biden conduce detașat în Pennsylvania, Georgia și Arizona.

„Pentru a avea câștig de cauză, ei (echipa lui Trump) trebuie să conteste suficient de multe voturi, în fiecare stat în parte, pentru a încerca astfel să schimbe rezultatul alegerilor, dar în niciunul dintre statele unde au depus contestații nu se află măcar aproape de acest deziderat”, a declarat Benjamin Ginsberg, un avocat republican specializat în legislație electorală.

Până pe 20 ianuarie 2021, când președintele ales va depunde jurământul, este posibil ca Trump să provoace haos în administrația americană. Așadar până la acea dată, Donld Trump va continua să dețină puterea politică și instituțională.

Joe Biden se confrunta cu deciziile lui Donald Trump
Joe Biden se confrunta cu deciziile lui Donald Trump

Joe Biden împiedicat să acceseze fondurile federale

Potrivit tradiției SUA, echipa câștigătoare a alegerilor prezidențiale, dispune de fonduri guvernamentale. Aceste fonduri sunt folosite pentru a facilita transferul puterii. Totodată, președintele ar trebui sa fie pus la punct cu informații despre securitatea națională. Nu este și cazul lui Trump. Acesta refuză să recunoască victoria lui Biden, astfel că agenția care ar trebui să se ocupe de aceste lucruri, nu a demarat procedurile.

Comparativ cu anii trecuți, când Trump a fost ales președinte, Obama a deblocat fondurile a doua zi, iar în 2008 chiar în noaptea alegerilor. Singura dată când deblocarea a fost întârziată. a fost în 2006  când diferența dintre voturi între George Bush și Al Gore a fost de doar câteva sute de voturi. potrivit digi24.ro

Urmăriți Impact.ro și pe