EXCLUSIV

Ce face Marius Țeicu la 76 de ani. Ce meserie practică acum artistul EXCLUSIV

Alexandru Catalan 15.08.2021, 17:56
Ce face Marius Țeicu la 76 de ani. Ce meserie practică acum artistul EXCLUSIV

Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu şi Ioan Luchian Mihalea se numără printre elevii pe care Marius Țeicu i-a format și i-a ajutat să-și construiască o carieră. Cu toate acestea, compozitorul se consideră ”un profesor normal”, care nu a fost prea sever și a evitat să devină unul de ”gașcă”.

Meseria „secretă” a artistului

Marius Ţeicu continuă să fie şi la 76 de ani extrem de activ. Compozitor, pianist, orchestrator, dirijor, dar în egală măsură şi interpret, Marius Ţeicu are şi o latură mult mai puţin cunoscută marelui public. Este vorba despre calitatea sa de profesor, meserie cu care spune că s-a împăcat mereu bine în viaţa sa.

“Într-un fel am fost extrem de binecuvântat sau de norocos. Fiindcă la scurtă vreme după ce am absolvit Academia de Muzică din Capitală, în 1968, mi s-a ivit şansa să fiu profesor la Şcoala Muzicală de Artă, catedra de Muzică Uşoară.

Iar printre elevii mei s-au numărăt nume sonore ale muzicii noastre româneşti, în frunte cu Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu, Ioan Luchian Mihalea”, povesteşte Marius Ţeicu pentru impact.ro.

El susţine că generaţia aceasta a fost una silitoare, “elevii” sosind la şcoală cu ideea clară de a învăţa şi de a-şi construe o carieră, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul celor mai mulţi dintre ei.

“Nu a fost cazul să fiu un profesor sever. Nu aveam motive s-o fac. Dar nici unul de gaşcă, cum se mai spunea. Toată lumea a ştiut să respecte eticheta şi regulile. Nu-mi amintesc, vă spun sincer, vreun moment mai tensionat. Una peste alta, mă consider şi azi un profesor normal!”, adaugă Marius Ţeicu.

Cum s-a format celebrul trio

El îşi aminteşte că deşi a colaborat cu toate numele mari ale muzicii uşoare româneşti din acea perioadă, Angela Similea, Corina Chiriac şi Mirabela Dauer, a reuşit să împace şi capra, şi varza.

“Nici nu erau timpurile de azi, dar parcă nici o anume gelozie profesională exaltată nu se manifesta. Nu a venit nimeni la mine să-mi ceară în mod expres să compun doar pentru ea. Şi nici nu mi-a reproşat altcineva că aş fi scos pe cineva anume mai în faţă.

Îmi amintesc însă cum am devenit un trio pe gustul românilor, eu, Mihai Constantinescu şi Olimpia Panciu. Dintr-o intuiţie fantastică a lui Titus Munteanu, care l-a pisat pe amicul său de la TVR, Alexandru Bocăneţ, cu ideea sa. Care s-a dovedit una de mare success, totuşi!”, rememorează Ţeicu.

Ce face Marius Țeicu la 76 de ani
Marius Ţeicu, un nume cu multă rezonanţă încă în muzica noastră uşoară

Păstrează legătura cu Olimpia Panciu

Însă nu poate uita amănunte precum acelea legate de prima melodie românească pe care a interpretat-o Mirabela Dauer, “De când ne-am întâlnit”, compoziţie ce-i aparţine, sau de colaborarea în duet cu Corina Chiriac.

“Nu pot face diferenţe între vocile acestea mari. Angelea Similea, Corina Chiriac şi Mirabela Dauer. Publicul poate încerca, dar arta cântului era diferită la fiecare dintre ele şi atunci eu nu pot decât să mă bucur că am putut fi atât de aproape de fiecare dintre vedetele muzicii uşoare româneşti, dintr-o anumită perioadă de timp!”, precizează el.

Acelaşi îndrăgit compozitor şi interpret mărturiseşte că a păstrat legătura peste ani cu cei mai mai mulţi dintre colaboratorii şi elevii săi.

“Vorbim constant la telefon sau ne mai şi vedem, în funcţie şi de programul fiecăruia. Spre exemplu, păstrez legătura cu Olimpia Panciu şi cu soţul ei, Mircea Romcescu.

Am făcut-o şi în perioada în care au decis să plece în Danemarca, şi după ce au revenit în ţară. Doar că Olimpia nu mai cântă. Vorbim la telefon şi râdem de amintirile noastre comune şi de vremurile de altădată!”, încheie Marius Ţeicu seria amintirilor.

După 1990, Marius Ţeicu a mai predat şi la diverse facultăţi de teatru ale unor universităţi particulare şi a mai încercat o nouă colaborare cu o altă serie de vedete ale muzicii noastre uşoare, în frunte cu Monica Anghel, Laura Stoica, Anca Ţurcaşiu şi Narcisa Suciu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: