Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevedere taxarea mașinilor poluante. La ce trebuie să se aștepte șoferii

Bogdan Bârliga 24.11.2021, 16:38
Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevedere taxarea mașinilor poluante. La ce trebuie să se aștepte șoferii

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marți seară la Parlamentul României lista cu membrii viitorului guvern PNL-PSD-UDMR și programul de guvernare.

Acest document conține strategia autorităților pentru următorii trei ani și printre măsurile propuse se regăsește și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri.

Vom avea o nouă taxă auto?

Până anul viitor în luna septembrie România trebuie să dispună de un plan național pentru controlul poluării. Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la finalul anului 2022 în România ar trebui să se aplice o politică de taxare pe principiul „poluatorul plătește”.

În programul de guvernare depus de premierul desemnat Nicolae Ciucă la Parlament sunt listate două noi taxe menite să contribuie la reducerea poluării.

La secțiunea din program dedicată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii la punctul G coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR  își asumă introducerea unui nou sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele grele și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri.

Consiliul European a avizat recent noile norme privind taxarea rutieră prevăzute în Directiva privind eurovinieta pentru a stimula desfășurarea de operațiuni de transport mai puțin poluante. Vinietele bazate pe durată pentru vehiculele grele vor fi eliminate treptat în termen de opt ani de la intrarea în vigoare a directivei. Acest lucru înseamnă că se va trece de la taxarea temporară la cea pe numărul de kilometri parcurși și la acest aspect se referă introducerea noului sistem de taxare pentru camioane din programul premierului desemnat.

În ceea ce privește o posibilă nouă taxă auto în programul de guvernare depus la Parlament se precizează că urmează “introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului taxării ecologice”.

Când ar putea autoritățile să impună o nouă taxă pentru mașinile vechi

Dacă ar fi să luăm în considerare durata de aplicare a programului de guvernare asumat de coaliția PNL-PSD-UDMR în România ar trebui să avem un nou sistem de taxe pentru mașinile poluante până la finalul anului 2024.

Dar la acest moment nu există nimic concret în acest sens pentru că prin acest program sunt listate deocamdată doar obiectivele propuse.

Pe de altă parte în cadrul PNRR au fost asumate la nivel național o serie de reforme și investiții cu termene precise. Printre acestea se numără și implementarea unor măsuri concrete pentru reducerea poluării, în acest pachet fiind incluse și noile taxe.

În România s-a aplicat o taxă auto denumită timbru de mediu și trebuia achitată la înmatricularea unei mașini. Această taxă a fost eliminată în anul 2017.

Sursă foto ilustrare articol: pixabay.com