Ce este praful saharian? Cum se formează și cât de periculos este pentru sănătate?

Emanuela Pană 03.04.2024, 19:12
Ce este praful saharian? Cum se formează și cât de periculos este pentru sănătate?

De mai multe ori pe an, vânturile calde din Africa transportă cantități mari de nisip din Sahara către Europa. Acest nisip fin face ca soarele să capete o nuanță lăptoasă. Ocazional, cerul prinde o culoare strălucitoare de roșu. Când începe să plouă, praful cade într-o așa-numită ”ploaie sângerie” și lasă pete ruginii pe suprafețe. Află, mai jos, ce este praful saharian și cât este de periculos.  

Ce este praful saharian? 

Praful saharian este un amestec de nisip și praf din Sahara, o zonă deșertică vastă care acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord. Praful este alcătuit din particule minerale extrem de mici, care pot fi purtate de vânt pe mii de kilometri.  

Pentru că sunt atât de mici, vânturile le învârt cu repeziciune și le transportă în troposfera medie și superioară. Acestea se pot ridica până la o înălțime cuprinsă între 5 și 10 kilometri în atmosferă. 

Praful saharian provine din deșertul Sahara din Africa de Nord. Furtunile și ciclonii pot produce vânturi de mare viteză care ridică praful și îl transportă mii de kilometri prin aer. Praful poate călători în jurul globului, ajungând în părți din Europa, America de Sud, America Centrală, Caraibe și Statele Unite. 

Anual, România se confruntă cu cel puțin două episoade de praf saharian, care ajunge în țară adus de curenții din Nordul Africii. Acest praf fin are în compoziție magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. De aceea, expunerea la praful saharian este nocivă pentru sănătate. 

Citește și: Nor de praf saharian peste România. Fenomenul care se va putea observa pe cer

Praful saharian, periculos pentru sănătate

Praful saharian poate fi dăunător pentru sănătate. Particulele pot fi inhalate și pot pătrunde în plămâni și în fluxul sangvin, putând declanșa crize de astm la persoanele care suferă de astm și agravând alte afecțiuni respiratorii. Praful saharian înrăutățește calitatea aerului și crește nivelul de particule în aer, potrivit cdc.gov. 

Ce este praful saharian?
Praful saharian este periculos pentru sanatate

Praful saharian poate afecta pe oricine. Dar, ca orice poluare cu particule, îi deranjează pe unii oameni mai mult decât pe alții. Persoanele care au cele mai mari șanse să se confrunte cu probleme de sănătate cauzate de expunerea la praful saharian sunt următoarele: 

  • Copiii și bebelușii; 
  • Adulții în vârstă; 
  • Persoanele cu afecțiuni pulmonare subiacente; 
  • Persoanele cu boli cardiopulmonare cronice. 

Particulele mai mari din praful saharian pot irita pielea și ochii. Particulele mai mici pot fi inhalate și pot provoca tulburări respiratorii și evenimente cardiovasculare.  

”Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii”, notează Doctor de Bine 

Praful saharian a fost asociat cu creșterea numărului de vizite la serviciile de urgență pentru: 

  • Astm; 
  • Boală pulmonară obstructivă cronică; 
  • Infecții respiratorii. 

Vezi și: Nor de praf saharian în România. Tot ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Recomandările medicilor

Vestea bună este că există multe măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja pe tine și familia ta de efectele asupra sănătății cauzate de praful saharian. 

Specialiștii de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste țara noastră. Totodată, persoanele cu boli pulmonare sunt sfătuite să poarte mască de protecție.   

”Am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. 

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...