Raed Arafat, salută inițiativa președintelui Colegiului Medicilor. „Trebuiau să fie luate deja astfel de măsuri”

Badea Violeta 17.10.2021, 22:16
Raed Arafat, salută inițiativa președintelui Colegiului Medicilor. „Trebuiau să fie luate deja astfel de măsuri”

Raed Arafat i-a transmis un mesaj de susținere președintelui Colegiului Medicilor din România. Prof. dr. Daniel Coriu a anunțat astăzi, 17 octombrie, că doctorii care transmit oamenilor teorii nevalidate științific vor fi sancționați.

Raed Arafat, despre sancţionarea cadrelor medicale care transmit teorii nevalidate ştiinţific

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este de acord cu decizia luată de președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu. Acesta a precizat că un medic care prezintă teorii nevalidate ştiinţific face mai mult rău decât o persoană obişnuită, fiindcă are o autoritate mult mai mare.

„Problema medicilor este una mai gravă. Pentru medicul care comentează și vine cu informații care n-au bază științifică, colegii lor pot imediat să știe că informația lor este falsă, sau nu este bazată pe știință, ci este pe opinii personale.

Medicul se folosește autoritatea lui când comunică, și când comunică astfel de lucruri care nu trebuie să le probeze populația, pentru că populația vede că e medic, face mult mai rău decât o persoană obișnuită.

Impactul lui este dublu, așa că salut ce a spus astăzi președintele Colegiului Medicilor, domnul profesor Coriu, în ideea că urmează să ia măsuri dure împotriva celor care continuă să facă acest lucru.

Trebuia să fie luate deja astfel de măsuri și că bucur că cei de la Colegiul Medicilor au anunțat că vor lua astfel de măsuri, pentru că trebuie să ai responsabilitatea cuvântului pe care îl spui. Ești liber să spui ce vrei, dar răspunzi de acest lucru, dacă clar vii cu date false și dezinformezi populația din poziția de medic.”, a transmis Raed Arafat.

Raed Arafat, despre sanctionarea cadrelor medicale care transmit teorii nevalidate stiintific
Raed Arafat, despre sanctionarea cadrelor medicale care transmit teorii nevalidate stiintific

Președintele Colegiului Medicilor a anunțat că medicii care transmit oamenilor teorii nevalidate științific vor fi sancționați

Prof. Dr. Daniel Coriu a informat astăzi, 17 octombrie, că va sancționa orice doctor care prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific. Potrivit acestuia, aceste informații nu fac altceva decât să inducă în eroare populația.

„Știu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum și cu siguranță aveți dreptate.

Din păcate prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în legea 95/2007.

Apreciez că în contextul pandemiei cu SAR-CoV-2, situatie exceptională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică.

Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă.”, a precizat președintele Colegiului Medicilor.