Expertul trimis de OMS în România să ajute la rezolvarea crizei COVID, primele declaraţii: ”Trebuie să se implice toată lumea”

Iancu Andreea 19.10.2021, 13:26
Expertul trimis de OMS în România să ajute la rezolvarea crizei COVID, primele declaraţii: ”Trebuie să se implice toată lumea”

România a reușit să se situeze pe primul loc într-un top al statelor europene, însă performanța țării noastre nu este deloc una lăudabilă. Statul se află pe prima poziție în ceea ce privește decesele din ultima perioadă ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, după ce valul patru al pandemie a lovit din plin populația din România. Cazurile care necesită spitalizare au blocat unitățile sanitare pe fondul unei rate de vaccinare extrem de scăzute, care ne situează la coada clasamentului față de restul țărilor europene, alături de vecinii bulgari. În acest context, OMS a trimis în România un expert care să rezolve criza covid, în încercarea de a tempera situația îngrijorătoare.

Update, 19 octombrie 2021. Prima declarație a specialistului trimis de OMS pentru gestionarea crizei Covid

Organizația Mondială a Sănătății a trimis un expert în România, în încercarea de a salva situația privind criza Covid izbucnită în plin val patru al pandemiei. Heather Papowitz a susținut deocamdată prima sa declarație de la venirea în țară. Specialistul va asista Guvernul în criza sanitară, motiv pentru care aceasta a solicitat implicarea atât din partea autorităților, dar și a cetățenilor pentru a putea depăși acest impas epidemiologic.

Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autoritățile din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni, a transmis expertul OMS, potrivit Antena 3.

Dincolo de sprijinul din partea expertului OMS, instituția va oferi și echipamente. România va primi 34.000 de teste rapide și aproape 200 de concentratoare de oxigen, care vor fi distribuite în întreaga țară.

Dr. Heather Papowitz se va întâlni cu omologii naționali și va face evaluări pe teren pentru înțelegerea crizei COVID-19. Dr. Papowitz va colabora cu autoritățile naționale de sănătate pentru a identifica prioritățile cheie și acțiunile imediate care trebuie întreprinse, a transmis OMS într-un comunicat.

Expertul trimis de OMS in Romania sa ajute la rezolvarea crizei COVID, primele declaratii
Expertul trimis de OMS in Romania sa ajute la rezolvarea crizei COVID foto – antena3.ro

Cine este expertul trimis de OMS în România să rezolve criza covid

Organizația Mondială a Sănătății a luat act de situația îngrijorătoare din România, după ce numărul de cazuri de Covid-19 a trecut de 10.000 zilnic, în ultimele săptămâni. Astfel, OMS a trimis în România un expert care să rezolve criza covid. Reprezentantul instituției este recunoscut pentru gestionarea situațiilor de urgență sanitară și nu numai. Decizia OMS este una în premieră și este menită să ajute statul român, unul dintre cele mai afectate de valul al patrulea al pandemiei.

Heather Papowitz, director în cadrul OMS pentru situații de criză medicală, calamități naturale și conflicte, va petrece cel puțin 60 de zile în România. Aceasta beneficiază de o experiență de mai bine de două decenii în conducerea și gestionarea programelor pentru managementul riscului de dezastre și urgențe medicale. Prima întrevedere dintre autoritățile române și expertul OMS va avea loc luni, printr-o teleconferință cu reprezentanți din conducerea Institutului Național pentru Sănătate Publică și cu cei din fruntea campaniei de vaccinare anti-Covid.

Expertul OMS trimis în România să rezolve criza Covid
Heather Papowitz, expertul OMS care va veni în România

Ce speră reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății să reușească

Ziua de marți este rezervată discuțiilor cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, iar de miercuri expertul OMS va merge în teritoriu pentru a discuta cu medici, prefecți, primari și pentru a analiza ce măsuri nu au funcționat în gestionarea situației epidemiologice. Din păcate, în ultima perioadă, România a continuat să raporteze zilnic între 10.000 și 15.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, în timp ce bilanțul negru al deceselor a înregistrat creșteri cu 200-300 de persoane la fiecare 24 de ore. La nivelul țării, incidența medie era de 9 cazuri la mia de locuitori.

Pe de altă parte, numărul de paturi de la Terapie Intensivă a fost epuizat de câteva zile bune, iar spitalele nu mai fac față valului de pacienți care necesită îngrijiri. Imagini recentă înfățișează cum bolnavii sunt tratați pe holuri, pe scaune și paturi așezate ad-hoc pentru că nu mai există spațiu suficient. De asemenea, autobuze au fost transformate în ambulanțe și centre mobile de vaccinare, în timp ce țări precum Danemarca și Ungaria s-au oferit să trimită sprijin, fie de concentratoare de oxigen, ori spațiu pentru tratarea bolnavilor peste graniță prin Mecanismul pentru Protecție Civilă al UE.