Ce este ”mierea nebună” de la Marea Neagră. Are proprietăți cu adevărat speciale

Iancu Andreea 05.09.2020, 15:10
Ce este ”mierea nebună” de la Marea Neagră. Are proprietăți cu adevărat speciale

Mierea este un aliment extrem de benefic pentru sănătate. Aceasta conține o serie de substanțe cu proprietăți vindecătoare. Cu toate acestea, un tip de miere, denumit „mierea nebună”, poate avea proprietăți neașteptate. Această miere se regăsește în regiunea Mării Negre.

Ce reprezintă „mierea nebună”

Mulți obișnuiesc să folosească mierea pentru a îndulci băuturile sau diferite preparate. De asemenea, în multe remedii naturiste pentru răceală, mierea este extrem de utilizată, fiind benefică pentru tuse sau durere în gât. Totuși, în funcție de florile din care albinele își extrag nectarul, se obțin tipuri diferite de produs.

„Mierea nebună” este extrem de rară, regăsindu-se în regiunea țărmului turcesc la Marea Neagră. Cu toate acestea, ea a căpătat o oarecare notorietate după ce a fost menționată într-o ecranizare din seria Sherlock Holmes. Ceea ce face specială această miere este faptul că provine de la florile rododendronului, care crește în zonă. Frunzele și florile acestei plante conțin substanțe toxice, care pot da efecte adverse celor care consumă mierea.

Acesta este și motivul pentru care în limba turcă produsul se numește „deli bal”, în traducere, „mierea nebună”.

Ce proprietăți are mierea nebună foto - Pexels
Ce proprietăți are mierea nebună
foto – Pexels

Care sunt efectele și beneficiile „mierii nebune”

O lingură de miere nebună poate aduce beneficii celor care suferă de tensiune arterială, dar și acelora care au un sistem imunitar slăbit. Totuși, aceasta poate afecta o parte dintre consumatori, având uneori efecte adverse. Într-un reportaj digi24.ro, un producător de miere nebună din Turcia menționa care sunt simptomele pe care le resimt uneori cei care mănâncă produsul.

„Dacă cineva mănâncă prea multă, poate începe să vadă negru în fața ochilor și să se clatine. Capul și urechile se încing, iar pulsul încetinește”, explică Hasan Kutluata, conform digi24.ro.

Chiar și spitalele din zonă sunt obișnuite să primească pacienți care au efecte adverse în urma consumului acestei mieri.

„Unii dintre ei încep să vadă dublu. Poate provoca atac de cord sau chiar stop cardiac. Dar, în majoritatea cazurilor, monitorizăm pacienții timp de 24 de ore și îi trimitem acasă, odată ce li s-a stabilizat pulsul”, explică medicul Piril Kocak.

Totodată, localnicii au și un remediu pentru stările de rău cauzate de mierea nebună. Ayranul, o băutură sărată pe bază de iaurt, reprezintă antidotul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...