Ce este inflația și de ce a crescut în ultimele luni. România se află printre țările cu cea mai ridicată creștere

Mihnea Tălău 01.06.2022, 14:27
Ce este inflația și de ce a crescut în ultimele luni. România se află printre țările cu cea mai ridicată creștere

Inflația a explodat, în ultima perioadă. Românii scot mai mulți bani din buzunar sau de pe card pentru a cumpăra aceleași produse ca lunile trecute, ceea ce înseamnă că banii au o valoare tot mai mică. Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând.

Creștere galopantă a prețurilor la bunuri și servicii

Inflația se manifestă în cazul în care se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.

În zona euro, dinamica prețurilor de consum este măsurată prin „indicele armonizat al prețurilor de consum”, pentru care se utilizează adesea acronimul „IAPC”. Termenul „armonizat” indică faptul că toate statele membre ale Uniunii Europene aplică aceeași metodologie, ceea ce oferă posibilitatea comparării datelor între țări.

Revenirea economică așteptată a Europei în urma pandemiei de coronavirus a fost împiedicată de o serie de factori în ultimele săptămâni, iar fiecare colț al continentului se confruntă cu o creștere a prețurilor.

Românii, tot mai sărăciți. Inflația a ajuns la un nivel record, cu mult peste previziunile BNR
Inflația a ajuns la un nivel record

De ce a crescut inflația

Se așteaptă ca inflația pentru întreaga Uniune Europeană să ajungă la 6,8% în acest an, în condițiile în care războiul Rusiei în Ucraina – și ruperea relațiilor economice dintre Moscova și cea mai mare parte a restului Europei – continuă să afecteze economiile.

În afara UE, rata inflației în Regatul Unit a crescut la 9%, cea mai mare rată anuală din 1982 încoace. Rusia se confruntă cu o inflație de 17,8%.

Europa și o mare parte a lumii erau deja afectate de creșterea prețurilor la energie – care contribuie la inflație – înainte de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Conflictul a exacerbat criza energetică, alimentând temerile la nivel mondial că ar putea duce la o întrerupere a livrărilor de petrol sau gaze naturale din Rusia. Moscova este principalul furnizor de petrol, gaze naturale și cărbune al UE, reprezentând aproximativ un sfert din energia totală a blocului comunitar.

Previziuni economice pentru România

România se află printre țările cu cea mai ridicată creștere a inflației. Comisia Europeană estimează că inflația în acest an va înregistra o valoare record de 8,9% în România, mai mult decât dublu față de 2021 (4,1%), iar pentru 2023 prognozează o scădere până la 5,1%.

Șomajul în România va rămâne la aproximativ 5,5% în 2022, față de 5,6% anul trecut și se estimează un trend descendent ți în 2023, până la 5,3%.

Se preconizează că deficitul bugetar va atinge 7,5% din PIB în 2022, mai mare decât în 2021 (7,1%), urmând să scadă până la 6,3% în 2023, astfel încât ponderea datoriei în PIB va ajunge la 52,6% până în 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...