UE a redus prognoza de creștere, pe fondul războiului din Ucraina. Inflaţia va ajunge la valori record în 2022

Beatrice Dumitru 16.05.2022, 14:04
UE a redus prognoza de creștere, pe fondul războiului din Ucraina. Inflaţia va ajunge la valori record în 2022

Războiul din Ucraina și explozia preţurilor la energie au determinat Comisia Europeană să revizuiască prognozele anuale de creștere atât pentru UE, cât și pentru zona euro, atât în 2022, cât și în 2023, în scădere față de prognoza anterioară. De asemenea, se preconizează că inflaţia va ajunge la valori record.

UE a revizuit prognozele de creștere

În cele mai recente previziuni ale sale, Comisia Europeană a revizuit prognozele anuale de creștere a PIB-ului la 2,7%, în 2022,  atât pentru UE, cât și pentru zona euro, în scădere față de prognoza de 4% din urmă cu trei luni. Creșterea este de așteptat să încetinească la 2,3% în 2023, în scădere față de previziunile anterioare de 2,8% în UE.

Și, în condițiile în care prețurile la energie au crescut în acest an, se așteaptă ca inflația să ajungă, în medie, la 6,1% în 2022 și să atingă un vârf de 6,9% în trimestrul curent, după ce a atins 7,5% în aprilie, cea mai mare rată din istoria uniunii monetare. Inflația va scădea apoi la 2,7% în 2023, încă peste ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, informează Politico.

UE a redus prognoza de creștere, pe fondul războiului din Ucraina. Inflaţia va ajunge la valori record în 2022
Inflația în UE va crește în 2022.

Perspectivele pentru economia UE înainte de izbucnirea războiului erau pentru o expansiune prelungită și robustă. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a adus noi provocări, tocmai când UE îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei. Această prognoză este supusă unor incertitudini ridicate și riscuri care sunt strâns legate de desfășurarea războiului din Rusia. Sunt posibile și alte scenarii în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât o proiectăm astăzi”, a avertizat comisarul pentru Economie Paolo Gentiloni.

Țările cel mai puțin afectate

La nivelul întregului bloc, imaginea creșterii este mixtă: Germania a înregistrat două puncte procentuale reduse de prognoză, acum la 1,6%, în timp ce Italia a scăzut la 2,4%de la 4,1% anterior. Între timp, țările cel mai puțin afectate de creșterea prețurilor la energie, precum Spania, Portugalia, Franța și Irlanda, continuă pe o traiectorie de creștere mai mare decât media UE.

Înainte de război, UE prognoza că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5% în 2022 şi cu 1,7% în 2023, în timp ce în cazul blocului comunitar preţurile erau prognozate să avanseze cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi cele economice din vara anului 2022 și vor fi publicate în luna iulie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...