Ce este incinerarea cu apă. Marea Britanie o introduce din acest an ca variantă la înhumarea clasică

Ana-Maria Tudor 07.07.2023, 15:28
Ce este incinerarea cu apă. Marea Britanie o introduce din acest an ca variantă la înhumarea clasică

Regulile înmormântării sunt modificate în contextul creșterii preocupărilor pentru mediu în întreaga lume. Începând de anul acesta, Marea Britanie va oferi o alternativă la înhumarea tradițională și incinerare. Iată ce este incinerarea cu apă noua alternativă la care pot apela oamenii.

Ce este incinerarea cu apă

Metoda menționată este cunoscută și sub denumirea de „aquamation” sau „hidroliza alcalină”.

Procesul implică utilizarea apei și a unei soluții alcaline pentru a descompune corpul uman. Conform informațiilor furnizate de euronews.com, procedura începe prin plasarea corpului într-un vas din oțel umplut cu apă și soluție alcalină.

Încălzirea vasului provoacă descompunerea corpului până la nivelul componentelor chimice de bază, cum ar fi aminoacizi, peptide, zaharuri și săruri.

După aproximativ trei sau patru ore, rămân doar oasele. Acestea sunt ulterior măcinate până se obține o pudră albă, care este pusă într-o urnă și oferită familiei, în mod similar cu procedura de după incinerarea într-un crematoriu.

În Marea Britanie, cel mai mare furnizor de servicii funerare a introdus, începând din acest an, opțiunea „incinerării cu apă” ca alternativă mai puțin poluantă la înmormântarea și incinerarea tradiționala.

Potrivit companiei britanice Resomation, care oferă acest serviciu, „incinerarea cu apă” consumă de cinci ori mai puțină energie decât metodele tradiționale. Incinerarea convențională generează aproximativ 245 de kilograme de emisii de carbon, echivalentul încărcării unui smartphone de aproximativ 29.000 de ori.

Citește și: Cât timp se ține, de fapt, doliu. Familia trebuie să poarte alb în anumite țări

O metodă funerară ecologică

Laureatul premiului Nobel pentru pace, Desmond Tutu, a ales metoda funerară a acvamării (hidroliza alcalină) în locul incinerării tradiționale.

Această metodă ecologică implică lichefierea corpului folosind apă și soluții alcaline, păstrând în final doar oasele care sunt transformate în praf alb și plasate într-o urnă pentru a fi înmormântate, vărsate în rău sau chiar păstrate.

Acvamarea este o alternativă ecologică la metodele convenționale de înmormântare și este similară cu compostarea umană, o tehnică care implică descompunerea corpului în straturi de materiale organice.

Cu toate acestea, acvamarea este încă reglementată doar în anumite țări, iar în Africa de Sud, unde a decedat Desmond Tutu, nu există o legislație specifică pentru această practică.

Metoda a fost dezvoltată inițial în anii 1990 pentru a elimina cadavrele animalelor folosite în experimente și ulterior a fost utilizată în eliminarea bovinelor în timpul epidemiei de boala vacii nebune.

Abia în anii 2000, această metodă a fost adoptată în școlile de medicină din SUA pentru tratarea cadavrelor umane donate, înainte de a fi introdusă în industria funerară.

Vezi și: Ce pățesc preoții care cer bani pentru slujbele religioase. Pedeapsa dezvăluită de arhiepiscopul Sucevei

Având în vedere faptul că spațiul pentru înmormântare în zonele urbane devine tot mai limitat și costisitor, acvamarea prezintă avantaje evidente.

Susținătorii acestei metode afirmă că utilizarea apei este mai blândă decât arderea prin flăcări și că incinerarea lichidă consumă mai puțină energie și emite mai puține gaze.

Urmăriți Impact.ro și pe