Cât timp se ține, de fapt, doliu. Familia trebuie să poarte alb în anumite țări

Iancu Andreea 04.05.2022, 14:00
Cât timp se ține, de fapt, doliu. Familia trebuie să poarte alb în anumite țări

În tradiția mai multor culturi, trecerea în neființă a unei persoane este marcată de diferite ceremonii și practici. Fiecare are anumite credințe despre ceea ce se întâmplă cu sufletul și trăiește diferit durerea pierderii omului drag sau apropiat. Un element cunoscut în rândul mai multor culturi îl reprezintă doliul, o practică ce presupune purtarea unei vestimentații negre, închise la culoare. Pe de altă parte, alții au ales albul ca nuanță pentru a manifesta această suferință.

Cât timp se ține, de fapt, doliu și ce reprezintă această practică

Cultura noastră este modelată de modurile în care percepem credința și viața și trecerea în neființă a altor persoane. Fiecare loc din lume se bazează pe diferite practici și tradiții pentru a marca pierderea suferită, iar doliul reprezintă unul dintre ele. Fie că vorbim despre moartea unui părinte sau a unui frate, soț sau prieten apropiat, durerea se manifestă în interiorul nostru.

Doliul este exprimat în cultura noastră prin portul unei vestimentații de culoare închisă, existând această tradiție imediat după pierderea persoanei dragi. Practica aceasta are o tradiție mai veche, mult mai diversă, doliul fiind remarcat în cultură și religie de-a lungul timpului. În statele lumii, această modalitate de a exprima suferința este diferită. Modul în care se manifestă aceste lucruri, cât timp se ține doliul și ce practici trebuie marcate se disting în funcție de fiecare cultură în parte.

Cât timp se ține, de fapt, doliu
Doliul, o practică ce se remarcă în cazul decesului unei persoane

Perioada de doliu, în funcție de gradul de rudenie cu persoana decedată

În ceea ce privește durata doliului, Biserica nu stabilește timpul pe care să îl petreci plângând amintirea celui decedat. Tradițiile spun că soțul, soția, copii sau părinții decedați ar trebui comemorați în doliu timp de un an de zile. În cazul prietenilor și apropiaților, doliul se poartă timp de 40 de zile, creștinii ortodocși consideră că această perioadă este cea în care sufletul trece prin judecată și trebuie ajutat să se ridice la ceruri și să găsească odihna veșnică.

Cum este marcat doliul în diferite țări ale lumii

În cazul SUA sau Canada, precum și al multor țări europene, majoritatea religiilor creștine stabilesc ca moartea unei persoane este organizată cu un priveghi sau cu o vizită la Biserică sau într-o casă funerară, care este urmată de o slujbă religioasă și o înmormântare la câteva zile. Culorile închise semnifică tristețea acestei ocazii. Familia persoanei decedate îi invită pe ceilalți acasă la un restaurant. Multe țări occidentale au variații, care diferă de la regiune la regiune.

Italia marchează ceremonia cu o prăjitură specială, numită Ossa de Mortu (oasele mortului). Grecia, pe de altă parte, organizează înmormântarea în termen de 24 de ore, iar trupul este expus acasă în sicriu, cu capacul așezat în fața ușii. Vizitatorii aduc un buchet de flori și îl așază în sicriul deschis, sărutând capul defunctului. Mamele și văduvele se vor îmbrăca complet în negru timp de 40 de zile. Rudele apropiate de sex masculin nu se bărbieresc timp de 40 de zile.

Obiceiuri funerare în lume

Portugalia, pe de altă parte, clopotele sunt cele care anunță decesul unei persoane. Căminul deschis vizitatorilor dezvăluie familia îndoliată. Se poartă negru pe durata doliului, văduvele purtând negru pentru tot restul vieții.

În Germania, cel decedat este oaspete de onoare în biserică, unde se ține o ceremonie solemnă, în care se aduce un ultim omagiu celui decedat, alături de o scurtă înmormântare. Rușii sunt obligați să invite mai mulți oaspeți în casa lor, pentru a-și lua rămas bun de la cel decedat, iar familia rostește o binecuvântare.

Spaniolii își înmormântează decedatul în termenul de 24 de ore, dacă este posibil, se amână doar în cazul apropiaților. În majoritatea culturilor asiatice, se poartă albul pentru a marca doliu. Multe tradiții sunt similare în multe dintre țările asiatice, majoritatea unice pentru o anumită țară.

Japonezii urmează o tradiție budistă de a da un nume nou pentru cel decedat. În timpul modern, doliul este marcat de priveghi, urmând incinerarea, pe care majoritatea japonezilor o experimentează, nefiind înmormântați.

În China nu se poartă bijuterii și se abține purtarea culorii roșu, deoarece această culoare este semn de fericire. Familia se concentrează asupra sicriului în timpul priveghiului, în funcție de poziția pe care o ocupă în familie. Copii și nurorile vor purta negru, iar nepoții albastru, ginerele purtând alb. După înmormântare, familia va fi îndurerată timp de 100 de zile. Invitații la înmormântare primesc un plic alb cu o monedă și o bomboană din partea celui decedat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...