Ce este echinocțiul și de ce ”se simte” diferit pe regiunile globului

Gabriel Peneș 23.09.2022, 15:22
Ce este echinocțiul și de ce ”se simte” diferit pe regiunile globului

Ce este echinocțiul și de ce ”se simte” diferit pe regiunile globului. Vineri, 23 septembrie, este echinocțiul de toamnă. În interpretarea obișnuită, aceasta înseamnă că ziua este egală cu noaptea, fiecare împărțindu-și „frățește” cele 24 de ore. Cu toate acestea, în funcție de locul în care ne aflăm, această egalitate perfectă e greu de obținut, pentru că Soarele are câteva „trucuri” cu care își sporește influența, chiar dacă noi nu ne dăm seama de acest lucru.

Ce este echinocțiul

Astăzi, 23 septembrie, este echinocțiul de toamnă. Cu alte cuvinte, este acel moment din an în care ziua este egală cu noaptea, lucru ce nu se mai întâmplă decât la echinocțiul de primăvară. Dar originea cuvântului în sine ne semnalează o primă eroare de interpretare, scrie iflscience.com. Fenomenul astronomic derivă din cuvântul francez „équinoxe“, care la rândul său provine din latinescul „aequinoctium“, format din „aequus“ – „egal“ şi „nox“, „noctis“ – „noapte“.

Astfel, „echinocțiul“ înseamnă „egal cu noaptea”, ceea ce duce cu gândul la faptul că în această zi am avea o cantitate egală de lumină și de întuneric. Dar, dincolo de situația specială în care află Polul Nord și Sud, unde ziua și noaptea își împart altfel influența din cauza depărtării mari de ecuator, mai există câteva argumente pentru a ne îndoi de această așa-zisă egalitate consemnată de un echinocțiu.

De ce ”se simte” diferit pe regiunile globului

Prima problemă derivă tot din numele dat acestui fenomen astronomic ce sugerează că tot ce nu este zi este automat noapte. Dar în acest fel este ignorat crepusculul. Razele de soare sunt risipite în particule din straturile superioare ale atmosferei Terrei, ce pot lumina mult după ce Soarele a apus și cu mult înainte ca el să răsară din nou.

Cantitatea suplimentară de lumină variază în funcție de locul în care ne aflăm pe suprafața planetei noastre; crepusculul este mult mai scurt la tropice decât în zonele temperate, în care se află și România. Așa se face că de chiar doriți o noapte care să aibă cu adevărat 12 ore, va trebui să așteptați să intrați adânc în lunile de iarnă.

Chiar dacă în definirea nopții am include și crepusculul, tot nu am avea o cantitate egală de lumină în raport cu cea de întuneric, mai scrie sursa citată. Și asta pentru că Soarele, steaua care ne încălzește și luminează, emană suficientă lumină încât, de fapt, o parte a strălucirii nopții este dată tot de astrul celest.

Pentru că Soarele apune mult mai lent la latitudinile mari, nu există un număr universal valabil care să ne indice câtă lumină suplimentară e primită de la acesta. Cifra minimă este de 2 minute, la ecuator, de echinocțiu, acolo Soarele având cel mai rapid apus.

Refracția luminii în atmosfera planetei mărește ziua

Și altitudinea complică problema. Munții, vârfurile lor înalte sunt luminate ceva mai mult decât câmpiile, mărind un pic durata zilei la acele înălțimi. Chiar dacă ne-am afla într-o barcă mică pe mare sau ocean, Pământul ne-ar păcăli cu un truc simplu.

Și asta pentru că atmosfera refractă razele solare, astfel că Soarele poate să pară deasupra orizontului, când, de fapt, el este deja sub acesta. Ziua în care Soarele este vizibil fix 12 ore se numește echilux, „lux” însemnând „lumină” în latină.

Există o mulțime de instrumente online cu ajutorul cărora puteți afla dimensiunea efectelor acestor variații ale duratei zilei asupra voastră. Ele vă arată câtă lumină suplimentară aveți în regiunea în care trăiți, dincolo de cele 12 ore ale echinocțiului.

Oricum, nici data la care este echinocțiul nu este fixă motivul fiind acela că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Începând cu momentul în care a fost introdus calendarul gregorian, în 1582, echinocțiul de toamnă a picat pe 21, 22, 23 sau 24 septembrie, însă cel mai frecvent s-a produs pe 22 sau 23 septembrie.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....