Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci pe 23 septembrie

Emanuela Pană 22.09.2022, 14:05
Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci pe 23 septembrie

Echinocțiul de toamnă 2022, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci dacă vrei să ai noroc până la finele anului? Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și intrarea în toamnă, când nopțile căduroase de vară vor fi înlocuite de nopțile reci și lungi de toamnă. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi magică.

Echinocțiul de toamnă 2022, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi?

Echinocțiul de toamnă reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic și are loc pe data de 23 septembrie în 2022, la ora 04:04, ora României. Acest eveniment astronomic marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă în emisfera nordică, unde nopţile călduroase de vară vor fi înlocuite de nopţi lungi şi reci de toamnă.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „echinocțiu“ provine de la cuvântul francez „équinoxe“ care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium“, format din „aequus“ – „egal“ şi „nox“/„noctis“ – „noapte“. Astfel, „echinocțiul“ reprezintă momentul în care ziua și noaptea devin egale.

Ce se întâmplă pe 23 septembrie?

Echinocțiul de toamnă se produce în momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Aflându-se așadar în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, egalând durata zilelor cu cea a nopţilor.

Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în anotimpul toamna, nu se produce mereu la aceeași dată, iar asta pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când avem calendarul gregorian (1582), echinocțiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, însă cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie.

Echinocțiul de toamnă în 2022 și în următorii ani

Echinocțiul de toamnă 2022 va avea loc pe 23 septembrie, la ora 4:04. Începând cu această dată zilele vor deveni tot mai scurte, iar nopțile mai lungi, până pe 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. Iată când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii ani:

  • 2023 – 23 septembrie, ora 9:50;
  • 2024 – 22 septembrie, ora 15:44;
  • 2025 – 22 septembrie, ora 21:19;
  • 2026 – 23 septembrie, ora 3:05;
  • 2027 – 23 septembrie, ora 9:02;
  • 2028 – 22 septembrie, ora 14:45.

Echinocțiul de toamnă 2022, tradiții și obiceiuri la români

Tradițiile și obiceiurile care însoțesc echinocțiul de toamnă sunt concentrate în jurul credinței. Pentru cei care trăiesc la sate acest eveniment astronomic marchează încheierea muncilor agricole. În acestă zi, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică bucate din gospodărie pentru a fi sfințite de către preot.

Echinoctiul de toamna 2022, traditii si obiceiuri
Echinoctiul de toamna, traditii si obiceiuri

Potrivit tradiției populare, felul în care se prezintă vremea în această zi dictează cum va fi noul an. Astfel, dacă dimineața plouă, primăvara va fi ploioasă; dacă iese soarele la amiază, înseamnă că anul va fi bun; dacă plouă, anul va fi ploios; dacă e soare, anul va fi secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, iar tunetele anunță o toamnă lungă.

Raportându-ne la scrierile folclorice, echinocțiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, masculin și feminin, dar și dintre viață și moarte. Se crede că în această zi mor toate florile. Tot de echinocțiul de toamnă sătenii sărbătoresc recoltele, tomna fiind un anotimp al abundenței, și pregătesc proviziile pentru iarnă.

O altă tradiție spune că în ziua în care are loc echinocțiul de toamnă prunele se duc la biserică, după care se păstrează pentru a vindeca rănile. De asemenea, se zice că ultimele fructe rămase în pom nu trebuie culese, ele fiind pentru Mama Natură.

În ziua de echinocțiu, oamenii de la țară obișnuiesc să culeagă strugurii, să facă must, să bată nucii și să scuture merele și gutuile. Tot tradiția populară ne spune că este bine ca în această zi să se pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.

Ce nu e bine să faci în ziua de echinocțiu?

Echinocțiul de tomană vine la pachet și cu o serie de interdicții, astfel că în această zi nu e bine să te speli pe față până la apusul soarelui, iar cei care au copii nu au voie să îi certe. În caz contrar, aceștia vor rămâne toată viața cu impresia că au puțin de cules. În schimb, se spune că pentru bunăstarea casei și a familiei este bine să se mănânce pâine înainte de a ieși din casă.

Calendarul popular mai păstrează în ziua echinocțiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea și renașterea Zeiței Mumă, de origine neolitică. Potrivit volumului „Zile și mituri“, părinții bisericii creștine au suprapus peste acest eveniment moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie).

Evenimente astronomice în 2022

  • Echinocțiul de primăvară – 20 martie, ora 17:33;
  • Solstițiul de vară – 21 iunie, ora 12:14;
  • Echinocțiul de toamnă – 23 septembrie, ora 4:04;
  • Solstițiul de iarnă – 21 decembrie, ora 23:48.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...