Ce este bursa de reziliență? De la ce medie se va acorda și ce se întâmplă cu bursele de merit de anul viitor?

Emanuela Pană 01.04.2024, 15:24
Ce este bursa de reziliență? De la ce medie se va acorda și ce se întâmplă cu bursele de merit de anul viitor?

Criteriile de acordare a burselor se schimbă din nou. În viitorul an școlar, peste 160.000 de elevi vor primi ”bursă de reziliență”. Scopul este de a-i motiva pe cei cu ”rezultate medii să progreseze”, conform anunțului făcut de ministrul Educației, Ligia Deca. Află, mai jos, ce este bursa de reziliență, ce valoare are și cine poate beneficia de ea. 

Ce este bursa de reziliență?

Ministerul Educației vrea să introducă, din anul școlar 2024-2025, bursa de reziliență pentru elevii cu medii anuale mai mari de 7, cu scopul de a-i motiva pe cei cu ”rezultate medii să progreseze”. 

Practic, bursa de reziliență este destinată primilor 30% dintre elevii unei clase care, la încheierea anului școlar anterior, au obținut o medie anuală cuprinsă între 7,00 și 9,50. Elevii cu media anuală peste 9,50 vor primi bursă de merit, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Ligia Deca. 

Proiectul privind introducerea bursei de reziliență a fost pus în dezbatere publică. ”Ordonanța despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze (…). 

Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7,00 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor”, a spus, Ligia Deca, în timpul unei conferințe de presă.   

Conform proiectului, dacă medie anuală a primilor 30% dintre elevii unei clase este sub 7,00, atunci procentul elevilor din respectivă clasă care vor primi bursa de reziliență ar putea fi redus. Potrivit estimărilor ministerului, cel puțin 164.000 de elevi îndeplinesc criteriile stabilite. 

Citește și: Burse elevi 2024, cum se acordă și cine poate primi până la 6000 de euro anual?

Ce se întâmplă cu bursa de merit?

În România există aproximativ 3.000.000 de elevi. În anul școlar 2024-2025, în jur de jumătate de milion de elevi vor primi burse (cifra este similară cu cea de anul acesta). Metodologia pentru acordarea acestora în viitorul an școlar a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației. 

În unele situații, bursa de reziliență va înlocui bursa de merit, care va fi acordată exclusiv elevilor cu media anuală peste 9,50 și care nu au nota scăzută la purtare.  

”Bursa de merit se în continuare și elevilor cu premii la olimpiade județene. Va avea același cuantum ca până acum – 450 de lei. Bursele de merit și reziliență cumulate se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase”, a declarat Ligia Deca. 

Elevii care se confruntă cu afecțiuni oncologice sau cronice și care urmează cursurile școlare de acasă sau din cadrul aşa-numitei şcoli din spital pentru mai mult de patru săptămâni vor avea, de asemenea, dreptul la bursa de reziliență. 

”Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdusă acum, atât la bursa de rezilienţă, cât şi la bursa socială”, a precizat ministra Educației. 

Ministerul Educației a anunțat că, în urma calculelor efectuate, numărul elevilor care vor beneficia de bursă de merit în anul școlar viitor se va ridica la 343.000, în scădere față de cei 516.000 de elevi care primesc această bursă în anul școlar curent. 

Vezi și: Se dau bani pentru elevii din România. Anunțul oficial al ministrului Educației: Bugetul este de zece ori mai mari”

Bursele școlare, condiționate de prezența la ore

Potrivit anunțului făcut de minister, elevii cu multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc burse pentru luna respectivă. 

Ce este bursa de rezilienta
Anul scolar 2024-2025 aduce schimbari importante in materie de burse

”Bursa de excelență, bursa de merit, de reziliență și cea tehnologică se acordă doar celor cu 10 la purtare sau calificativul Foarte Bine în anul anterior. Dat fiind faptul că valoarea burselor din septembrie-decembrie este deja prevăzută în bugetul anului calendaristic, s-a propus menținerea și în anul următor al cuantumului burselor la aceeași valoare ca până acum, excepție va fi pentru bursa de reziliență”, a spus Ligia Deca.  

Cuantumul burselor în noul an școlar: 

  • 450 de lei – bursa de merit; 
  • 300 de lei – bursa socială; 
  • 300 de lei – bursa socială; 
  • 300 de lei – bursa de reziliență. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...