Ce este burrito și cum se prepară. Rețeta tradițională

Cazacu Alexandru 16.05.2023, 16:33
Ce este burrito și cum se prepară. Rețeta tradițională

Fără îndoială, toți cei care adoră bucătăria mexicană știu ce este un burrito. Acest preparat delicios constă într-o lipie care poate fi umplută cu carne, fasole, orez, ceapă, ardei iute, brânză și chiar pește, însă niciodată toate la un loc. Mexicanii folosesc două sau trei dintre aceste ingrediente la un burrito. Tocmai de aceea, un adevărat burrito mexican este mai mic și mai subțire decât ne-am putea aștepta.

Ce este burrito

Burrito este un preparat tradițional mexican și constă într-o tortilla înfășurată în jurul unei umpluturi mixte de ingrediente precum carne, brânză, fasole, orez și legume. În Mexic, burrito se prepară diferit în funcție de regiune. De exemplu, în nordul statului Sonora, grâul și animalele sunt foarte importante pentru economia agricolă, iar făina de grâu și carnea de vită sunt mai consumate. În schimb, porumbul, carnea de porc și de pasăre sunt alimente consumate mai mult în zonele muntoase din sud.

Unii susțin că burrito ar fi fost inventat în Sonora. Cu toate acestea, istoricii spun că în urmă cu mii de ani, populațiile care trăiau pe teritoriul Mexicului de astăzi obișnuiau să înfășoare mâncarea într-o lipie. La fel ca și taco, un burrito poate conține aproape orice, deoarece nu există o rețetă fixă. De fapt, un burrito poate conține chiar și carne de porc dulce-acrișoară chinezească, lemongrass thailandez și cârnați kielbasa.

Tortila este uneori ușor coaptă pe grătar sau la abur pentru a o înmuia și a o face mai flexibilă. De cele mai multe ori, burrito-urile sunt mâncate cu mâna, pentru că ambalajul lor strâns menține bine ingredientele împreună. Un burrito poate fi servit și „umed”, adică acoperit cu un sos savuros și picant, însă atunci este recomandată folosirea furculiței și a cuțitului.

Cum se prepară un burrito

După cum spuneam, burrito poate fi preparat nenumărate moduri, pentru că este un preparat foarte versatil. Vei avea nevoie de lipii (tortillas) din grâu și de o umplutură la alegere. De obicei, umplutura se face din carne de vită sau de porc, boabe de fasole, ceapă, roșii și diferite condimente, însă burrito poate fi gătit și fără carne.

Acum că știm ce este burrito, haideți să aflăm și cum se prepară un burrito delicios cu carne tocată, brânză și fasole.

Rețetă de burrito cu carne de vită, fasole și brânză

Ingrediente:

  • 500 g  carne de vită tocată
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 150 g fasole neagră fiartă
  • 1 lingură bulion
  • 1 cană orez fiert
  • 2 lingurițe pudră de chili
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 100 g brânză cheddar rasă
  • ulei de măsline
  • foi tortilla
  • salată verde
  • 2 roșii tăiate cuburi
  • sos picant
  • salsa (dulce sau picantă)
  • sare și piper.
Ce este burrito
Ce este burrito și cum se prepară

Mod de preparare

Pentru început, vom încinge puțin ulei într-o tigaie, la foc mediu. Apoi, rumenim carnea de vită, timp de 6-8 minute. Acum, adăugăm peste carne usturoiul, fasolea, 100 ml apă, bulionul, pudra de chili și chimenul. Asezonăm cu sare și piper. după care amestecăm bine toate ingredientele.

Punem în tigaie orezul fiert și brânza, acoperim tigaia cu capac și lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de încă 5 minute, până când amestecul se îngroașă (dacă este nevoie mai adăugăm puțină apă). După ce s-au scurs cele 5 minute, stingem flacăra și luăm tigaia de pe foc. Acum nu ne mai rămâne decât să umplem fiecare lipie cu amestecul de carne. Punem deasupra umpluturii cubulețe de roșii și salata verde și stropim cu puțin sos iute.

Sfaturi utile

Pentru un preparat ca la carte, împachetarea corectă este foarte importantă. Așadar, înainte de a umple burrito este indicat să încălzim lipiile, pentru a le face mai moi. În caz contrar, tortilla neîncălzită se poate crăpa atunci când o rulăm.

Nu este recomandat să umplem în exces lipiile, pentru că umplutura ar putea da pe dinafară. La împachetare, umplutura se pune pe partea dinspre dinspre noi a lipiei. Apoi, îndoim tortilla cu partea de jos peste umplutura, pliem deasupra părțile laterale și rulăm lipia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...