Ce culoare are Luna, de fapt. Nu e nici albă, nici galbenă, așa cum mulți cred greșit

Iancu Andreea, Alexandru Teodorescu 12.01.2022, 13:58
Ce culoare are Luna, de fapt. Nu e nici albă, nici galbenă, așa cum mulți cred greșit

Cunoscută drept satelitul natural al Pământului, Luna este cea care ne luminează nopțile. Deși o putem observa cu ochiul liber din orice colț al lumii, de multe ori remarcăm că aceasta este fie galbenă, fie albă. Puțini știu însă ce culoare are, de fapt, Luna. În unele seri poate avea chiar și tente roșiatice sau albăstrui. Care este până la urmă adevărul?!

Care este, de fapt, culoarea pe care o are Luna

Corpul ceresc care a inspirat de-a lungul timpului artiștii, este unicul satelit naturale permanent al Pământului. În plus, Luna reprezintă cel mai mare satelit natural al Sistemului Solar. Formată în urmă cu aproximativ 4,51 miliarde de ani, la scurt timp după Pământ, s-au luat în considerare mai multe ipoteze privind originea sa. Unii oameni de știință consideră că ciocnirea Pământului cu un corp de dimensiunea planetei Marte, numit Theia, ar fi dus la formarea Lunii.

Dincolo de teoriile privind existența sa, Luna ascunde și alte mistere. Unul dintre ele este legat de culoarea pe care o are, de fapt, Luna. Când vine vorba însă despre forma sa, astrul pare să fie rotund sau cel mult oval. În realitate, aceasta are forma unei mingi aplatizate în zona polilor. De asemenea, fața luminată a Lunii, partea care este îndreptată spre Pământ, este mai mare decât cea întunecată.

Ce culoare are, de fapt, Luna
Ce culoare are, de fapt, Luna

Este sau nu Luna albă?

Atunci când vorbim despre culoarea pe care o are Luna, mulți consideră că aceasta este albă. În întunericul nopții se remarcă însă o mulțime de nuanțe. Potrivit stiridinlume.ro, Soarele este vinovat pentru lumina pe care astrul nopții o emană. Luna strălucește, de fapt, datorită reflexiei luminii Soarelui. Luna nu are o proprie lumină și totuși ea are o culoare aparte. Însă aceasta nu este albă, ci gri.

Luna are un efect important asupra oamenilor

Dincolo de faptul că Luna este responsabilă pentru multe fenomene de pe Pământ, precum producerea mareelor, aceasta poate influența inclusiv viața umană. Gravitația Lunii pare să fie legată nu doar de fenomenele remarcate în oceanele de pe planeta noastră, ci și de unele procese fiziologice ale femeilor în special.

Se crede că ar exista o legătură între ciclurile menstruale ale femeilor și ciclul orbitei lunare din jurul Pământului. Totuși, aceasta nu este decât o teorie, care nu a fost dovedită, fiind extrem de demonstrat. Singurul efect al Lunii care a fost dovedit pe Pământ este efectul satelitului natural al planetei asupra oceanelor, prin producerea mareelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...