Ce condimente se pun la varza murată? Secretul pentru un gust desăvârșit. Se va menține crocantă toata iarna

Emanuela Pană 25.09.2023, 15:43
Ce condimente se pun la varza murată? Secretul pentru un gust desăvârșit. Se va menține crocantă toata iarna

Toamna, gospodinele se apucă de pregătit varza murată – materia primă pentru sarmale, dar și pentru salate. Această delicatesă are secretele ei, iar noi ți le vom dezvălui în acest material. Află, în continuare, ce condimente se pun la varza murată.   

Când se pune varza la murat? 

Varza murată este utilă pe timpul iernii atât la sarmale, cât și în alte preparate culinare. Varza murată la butoi este una dintre ”vedetele culinare” ale sezonului rece, astfel că multe gospodine sunt în căutarea rețetei perfecte în această perioadă din an. 

Înainte de a afla ce condimente se pun la varza murată și ce trebuie să faci astfel încât să nu prindă floare, haideți să aflăm care este momentul oportun pentru a pune varza la butoi. Tradiția populară spune că varza se pune la murat în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru, adică pe 26 octombrie, sau în preajma acestei zile.  

De regulă, varza se pune la murat spre sfârșitul lui octombrie, când temperaturile scad. Astfel, te vei bucura de murături delicioase, care nu se înmoaie.  

Ca să ai parte de murături sănătoase trebuie, de asemenea, ca legumele pe care le folosești să fie proaspete, sănătoase, nepătate și neatinse de brumă. Ele păstrează vitaminele rezistente la fermentație și împrumută și beneficiile mirodeniilor folosite.  

Citește și: Ce faci dacă varza murată este prea sărată? Trucul costă doar 1,5 lei

Cum se pune varza la murat? 

Pentru a obține o varză murată extraordinară, perfectă pentru sarmalele de Crăciun sau pentru rețeta de varză călită, trebuie să respecți câteva reguli. În primul rând, ține cont că verzele se aleg după subțirimea foilor, care nu trebuie să fie mai mari de-o palmă. 

Înainte de a fi puse în butoi, verzele se spală și se scobesc de cotor. În locul format se pune câte o lingură de sare. Când se așează în butoi, se respectă următoarea regulă: un rând de varză, un rând de sare grunjoasă. În unele părți ale Banatului, printre căpățâni se mai pun și foi de varză gata tocate, numai bune de călit iarna. 

Odată umplut butoiul, se adaugă condimentele și se acoperă totul cu capac. Se lasă fără apă trei zile, ca să se așeze. După ce au trecut cele trei zile, se toarnă apă proaspătă în butoi și se pitrocește o dată la trei zile până când se acrește (se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun). 

Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, se așează deasupra niște teascuri, peste care se pune o piatră. 

În funcție de locul unde se depozitează butoiul în gospodărie, mai cald sau mai rece, varza murată va ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.    

Vezi și: Nu mai arunca varza murată primăvara. Iată ce poți face cu ea, de fapt

Ce condimente se pun la varza murată? 

Pentru un gust desăvârșit, în butoiul cu varză murată se adaugă condimente, după gustul fiecăruia. Cele mai folosite ingrediente sunt: mărarul, hreanul, frunzele de țelină și usturoiul.  

Ce condimente se pun la varza murata?
Condimentele care se pun la varza murata pentru culoare

După ce ai umplut butoiul cu verze, poți adăuga, după preferințe: hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, busuioc, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeama, piper, cimbru, frunze sau crenguțe de vișin.  

Unele gospodine preferă cimbrul uscat, chimen și ardei iute. Altele aleg mărar, hrean sau gutui. Condimentele sunt foarte importante, ca să nu se formeze floare în butoi. Mai mult, pe lângă faptul că dau un gust excelent, mirodeniile, verdețurile și legumele aduc și o doză binemeritată de vitamine și minerale.  

Cât despre ingredientele care dau culoare verzei murate, pe lângă gutui (care fac ca varza să aibă o culoare galbenă, aurie) mai poți folosi sfeclă roșie, dacă vrei să obții varză murată roz. În loc de gutuie poți pune câteva boabe de porumb, care, la rândul lor, ”își transferă” culoarea în varza murată.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...