EXCLUSIV

Ce au voie românii să cumpere cu cardurile sociale și când pot fi blocate acestea? Răspunsul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „Pot fi achiziționate orice produse alimentare și/sau mese calde”

Gabriela del Pupo 21.10.2022, 14:18
Ce au voie românii să cumpere cu cardurile sociale și când pot fi blocate acestea? Răspunsul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „Pot fi achiziționate orice produse alimentare și/sau mese calde”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că plata pentru tranşa a treia a voucherelor sociale, în valoare de 250 de lei, se va face în ultima săptămână din luna octombrie. Acesta a mai precizat că plata pentru întârzierile de la tranșa a doua se va face retroactiv. Beneficiarii acestor carduri au avut încă de la începutul acordării ajutorului situații în care s-au trezit cu cardurile blocate.

Dacă alte forme de ajutor prevedeau doar interdicția de a achiziționa alcool sau tutun, în ultimele săptămâni cardurile au fost blocate pentru că s-au folosit pentru a cumpăra mâncare pentru animale sau detergenți. Impact.ro a solicitat un răspuns de la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene în privința acestor cazuri.

„Pot fi achiziționate orice produse alimentare și/sau mese calde”

Răspunsul Ministerului la întrebările noastre clarifică o parte din întrebarile adresate de noi. Cardurile sau voucherele sociale pot fi folosite doar de persoanele care beneficiază de acest ajutor și doar pentru produse alimentare sau mese calde.

În urma informațiilor apărute în spațiul public vis a vis de blocarea cardurilor prin care se acordă ajutoarele sociale pentru cumpărături am dori mai multe detalii cu privire la produsele care pot fi achiziționate. Dacă în trecut a fost vorba despre alcool și tutun înțelegem că acum mâncarea pentru animale sau detergenții au fost cumpărăturile care au dus la blocarea cardurilor. Care sunt exact termenii prevăzuți pentru folosirea cardurilor? De ce nu s-au blocat până acum de la demararea programului cardurile în cazul unor astfel de cumpărături? Cum pot fi deblocate cardurile?

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu nr. 116947/10.10.2022, vă comunicăm următoarele:

 Conform OUG nr. 63/2022, prin intermediul tichetelor sociale emise prin programul ”Sprijin pentru România” pot fi achiziționate orice produse alimentare și/sau mese calde (art.6 alin. 3), exclusiv din rețeaua unităților afiliate care au încheiat cu emitenții cardurilor contracte.

Lista unităților afiliate se regăsește atât pe site-urile web ale emitenților, cât și pe cel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (https://bit.ly/3gjr8ep) și este actualizată în mod constant.

Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă. Astfel, pentru orice sesizare care se dovedește a fi veridică, organele abilitate de lege aplică sancțiunile prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea voucherelor.”, se arată în răspunsul Ministerului.

Ce este interzis sa faci cu tichetele sociale

Ce prevede Ordonanța de Urgență la articolul privind contravențiile?

Ministerul a mai precizat în răspuns că faptele prevăzute drept contravenții în ceea ce privește utilizarea voucherelor sociale sunt prevăzute la art. 14, alin. 1, pentru care sunt prevăzute sancțiuni la art. 14 alin. 2.

Iată ce este prevăzut la articolul 14 al Ordonanței:

(1) Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
d) comercializarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență.

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) între 1,5 și 2 puncte-amendă, faptele prevăzute la alin. (1) lit. a) și c);
b) între 3 și 4 puncte-amendă, fapta prevăzută la alin. (1) lit. b);
c) între 14 și 20 puncte-amendă, faptele prevăzute la alin. (1) lit. d).
(3) Constituie contravenție fapta unității emitente de a alimenta tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde cu nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) și se sancționează cu amendă între 10 și 14 puncte-amendă.

5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 4 și 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde de la alte persoane decât destinatarul final.

(6) Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii.

„Dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii”

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a dat explicații în Parlament cu privire la situațiile în care persoanele care aveau dreptul să beneficieze de acest ajutor nu au primit încă primele două tranșe și a dat asigurări că aceste plăți se pot face și retroactiv.

„Pot să existe astfel de situaţii în care fie nu a fost trecut pe borderoul de predare-primire între poştă şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fie nu figurează pe lista de beneficiari, fie a depăşit limita de venit pe care o are beneficiarul şi mai realizează un venit care este înregistrat la ANAF. Avem situaţiile acestea care tot timpul sunt puse în discuţie, în spaţiul public, în telefoanele pe care le primim la minister.

Eu cred că caz cu caz se pot rezolva. Pot să-i asigur pe toţi că, dacă cineva nu a fost cuprins pe lista de beneficiari sau s-a întâmplat această inadvertenţă cu Poşta Română, pot să îi asigur că, dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii. Întârzierile nu pot să existe decât cauzate de aceste lucruri. Întâlnirile noastre cu Poşta Română, cu emitenţii de carduri le avem aproape săptămânal, nu cunosc aceste detalii. Următoarea tranşă are loc, plata, în ultima săptămână din luna octombrie, avem banii necesari, nu există probleme şi vom alimenta cardurile pentru tranşa a treia”, a declarat Marcel Boloş la Parlament, unde a fost audiat de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...