Ce au început să facă românii de teama celui de-al doilea val al pandemiei. ”Tendința e majoră”

Luiza Moldovan 21.05.2020, 18:42

Pandemia schimbă preferințele românilor. În ultima perioadă, aceștia caută să-și cumpere case. Două instituții bancare au majorat avansaul pentru creditele pentru locuințe, iar una dintre ele a ajuns chiar până la 35%.

Tendință majoră în preferințele imobiliare ale românilor

Cele două luni de izolare au reușit să-i facă pe români să înțeleagă că una e să fii izolat într-un apartament și alta – într-o casă cu o grădină, fie ea cât de mică. Dragoș Nichifor, broker bancar, a spus la Digi 24 că două bănci schimbă regulile jocului pe piața imobiliară. Una dintre ele a majorat avanasul pentru achiziționarea unei case chiar cu până la 35%.

„Pot să confirm că sunt cel puțin două bănci care au crescut avansul de la 15% la mai mult” după izbucnirea crizei coronavirusului, a spus Nichifor.

Despre aceste modificări, Nichifor spune că, deocamdată, ele sunt cazuri și că speră ca alte bănci să nu le urmeze exemplul, astfel încât, în scurt timp, să dec idă să revină la 15% avans:

„Aceste modificări sunt deocamdată cazuri izolate în sistem și am speranța și încrederea că celelalte bănci nu se vor ralia acestei creșteri de avans necesar pentru achiziția de locuințe, astfel încât într-un scurt timp să vedem că de fapt cele două bănci să revină asupra deciziei și să reintre în clasicul 15%”, a adăugat el.

Două luni de izolare și-au spus cuvântul: românii nu mai vor în apartament
Două luni de izolare și-au spus cuvântul: românii nu mai vor în apartament

Pandemia reconturează preferințele imobiliare ale românilor

Potrivit lui Nichifor, aceste bănci încearcă să nu atragă dosare noi pe care le consideră riscate în acest moment, deoarece consideră că un avans mai mare înseamnă mai multă încredere că oamenii își vor plăti ratele.

Pe de altă parte, spune Nichifor, există o probabilitate mai mare ca aceste bănci să revină la avansul de 15% decât ca alte bănci să crească la rândul lor avansurile, pentru că acest lucru ar însemna o scădere a pieței.

Nichifor spune că, lunga izolare impusă de starea de urgență, românii au reînceput să caute locuințe noi.

„Există o tendință majoră de căutare de case în acest moment. Oamenii nu doresc să-i prindă un posibil al doilea val la bloc. În acest moment, toți cei care ne contactează își caută case și s-ar putea să avem o explozie pe zona aceasta”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe