Ce au descoperit anchetatorii în drona care a survolat România? Se putea produce o dramă

Ana Anitoiu 13.04.2022, 20:28
Ce au descoperit anchetatorii în drona care a survolat România? Se putea produce o dramă

Anchetatorii au anunțat, miercuri, ce au descoperit în drona de producție sovietică care a survolat România și Ungaria înainte de a se prăbuși în capitala Croației, la data de 10 martie, la două săptămâni de când armata rusă a invadat Ucraina.

Ce au descoperit anchetatorii în drona ce a zburat deasupra României

Comisia de anchetă a transmis că drona transporta o bombă de aviație. Potrivit oficialilor Parchetului din Zagreb, aceasta nu conținea explozivi, ci o substanță care nu a putut fi identificată. Cea originală ar fi trebuit să conțină între 40 şi 46 de kilograme de trinitrotoluen (TNT).

La rândul lui, maiorul Mile Tomic din Comandamentul forțelor armate a declarat că în locul în care s-a prăbușit drona au fost găsite resturi dintr-o bombă de aviaţie OFAB 100-120, precum și dintr-o rachetă AVU-ET 350F, ataşată de partea frontală a dispozitivului exploziv.

Conform anchetatorilor din Croația, în momentul prăbușirii s-a produs o explozie. Bomba de aviație conținea o substanță cu energie înaltă, dar neconvențională, ce s-a descompus în totalitate în timpul deflagrației. Astfel, identificarea sa a fost împiedicată.

Ce au descoperit anchetatorii in drona care a survolat Romania
Anchetatorii au aflat ce continea drona care a survolat Romania

Care a fost cauza prăbușirii dronei în Zagreb

După ce fragmentele metalice ale dronei au fost analizate în detaliu, a rezultat faptul că prăbușirea a avut loc în capitala Croației din cauza unei defecțiuni a parașutei. Au fost avariate 96 de mașini, iar pagubele au fost estimate la 600.000 de kune, adică aproximativ 79.000 de euro.

Cât despre obiectivul dronei și cine a trimis-o, anchetatorii au precizat doar că nu pot divulga informațiile, deoarece acestea fac parte dintr-o anchetă în derulare condusă de Ministerul Apărării din Croația.

Înainte de a se prăbuși în Zagreb, la șapte minute de la pătrunderea în spațiul aerian croat, drona a zburat la o altitudine de 1.000 de metri. Venind dinspre Ucraina aflată în război, aceasta a trecut mai întâi prin România și Ungaria. Ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, a declarat că nu este mulțumit de lipsa de reacție a celor două țări membre NATO.

Ministerul Apărării din România a transmis că drona a fost prezentă pe 10 martie în spațiul aerian al României timp de mai puțin de trei minute, din jurul orei 23.23 până în jurul orei 23.26, având direcția către Ungaria.

MApN a explicat că viteza crescută, înălțimea de zbor redusă, alături de relieful accidentat și condițiile meteo existente în acel moment, nu au putut fi luate alte măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestei drone.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...